Joburile care vor fi la mare căutare în următorul deceniu

2020 va rămâne un an de care ne vom aminti mereu în istorie, va fi mereu etichetat ca fiind anul pandemiei de COVID-19, când viețile noastre aproape că s-au schimbat peste noapte. Viața personală s-a restrâns considerabil, în timp ce munca, pentru mulți dintre noi, s-a mutat acasă, asistată de tehnologia care ne-a permis să comunicăm și să muncim în continuare.

Nu a mai existat nicio astfel de criză care să ne împingă atât de mult către utilizarea tehnologiilor, la muncă, la școală sau în relațiile cu apropiații. Seturile de abilități încep să se schimbe simultan cu vremurile pe care le trăim și asta pentru că joburile viitorului ne bat la ușă. Un lucru cert e că piața muncii este și va fi într-o continuă schimbare, iar indiferent de ce joburi ale viitorului se prefigurează, acestea vor fi puternic digitalizate și axate pe tehnologie.

„În momentul de față, chiar dacă ai o meserie din spectrul umanist, cum ar fi psihoterapia, situația actuală a pandemiei de COVID-19 te împinge ca profesionist să fii nevoit să te adaptezi în a oferi acest tip de servicii prin intermediul tehnologiilor care ne sunt cunoscute astăzi. De exemplu poți face psihoterapie în online, există deja și se aplică și la noi, în țară, terapia prin Realitate-Virtuală (VR)”, a declarat pentru wall-street.ro Bianca Dinea, coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul asociației educaționale Școala de Valori.

Nevoile primare ale oamenilor nu se vor schimba, ci vor evolua, mai spune cercetătorul. Prin urmare, actualele joburi trebuie să se adapteze mereu, pentru a fi realizate cu o mai mare eficiență, dar și pentru a fi mai sigure. Sectoarele medicale, alimentare, dar și cele de servicii, vor tinde tot mai multe să fie automatizate, acolo unde se va putea.

Top 5 joburi ale viitorului

Viitorul este rezervat, cu siguranță tehnologiei. Criza sanitară ne-a arătat tuturor cât de mare este puterea și viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, în numeroase arii de activitate. Un studiu realizat de Fundația Națională de Științe din SUA arată că 80% din job-urile disponibile până în 2025 vor fi bazate pe așa-numitele competențe STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Însă, dacă ar fi să ne raportăm la un orizont mai mare de timp, joburi cele mai căutate în următorii 10-15 ani vor fi cele din:

 1. Medicină și sănătate publică (chirurgi, cercetare medicală, medici de familie)
 2. Domeniul digital (software, big data, analist de date, marketing digital)
 3. IT și tehnologia informațiilor (protecția datelor, developeri, administratori de rețea)
 4. Branding și marketing (designer, specialist SEO, specialist social media)
 5. Arhitectură și inginerie

Top 10 competențe necesare pentru joburile viitorului

Dar nu putem vorbi despre joburi ale viitorului, fără să amintim care vor fi competențele cheie, care nu trebuie să le lipsească tinerilor pentru a obține unul din joburile care vor fi la mare căutare. În conformitate cu nevoile sesizate în piață și cu predicțiilor specialiștilor, Bianca Dinea spune că aceste competențe sunt deja cunoscute sub termenul de competențele secolului XXI și presupun:

 • Gândirea critică care implică rezolvarea de probleme dinamice, raționament, analiza, interpretarea și sintetizarea informațiilor;
 • Abilitățile și practicile de cercetare, formularea de întrebări, cunoștințe științifice;
 • Creativitatea și inovarea;
 • Perseverența, planificarea, autodisciplina, adaptabilitatea și inițiativa;
 • Comunicarea scrisă și orală, vorbirea și prezentarea în public, ascultarea;
 • Spiritul de conducere, spiritul antreprenorial, munca în echipă, colaborarea și cooperarea;
 • Cunoștințele din sfera tehnologiei informațiilor și comunicării (TIC), cunoștințe de media și internet, interpretare vizuală, interpretarea și analiza datelor, programare informatică;
 • Cunoștințele civice și etice;
 • Cunoștințele economice și financiare;
 • Cunoștințele despre mediul înconjurător și conservare, înțelegerea ecosistemelor;

Ce rol are școala românească în pregătirea pentru joburile viitorului

România mai are mult de recuperat în ceea ce privește atingerea unor criterii minime de performanță în domeniile STEM. Potrivit celor mai recente rezultate TIMMS -„Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale”, 22% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional la matematică și științe. Mai problematic este, însă, faptul că jumătate din elevii români merg flămânzi la școală, ceea ce înseamnă că dacă nevoile de bază nu sunt satisfăcute (hrană, odihnă, siguranță), elevii nu vor putea atinge performanțele mult așteptate, pentru că resursele lipsesc.

Wall-Street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.