LA CE NE FOLOSESC ASOCIAŢIILE DE BLOC ? (Analiza Tirnaveni.ro)

La ce ne mai folosesc Asociaţiile de Proprietari ? O întrebare care poate căpăta noi valenţe atunci când rişti să rămâi fără apă potabilă din cauza vecinului care nu şi-a plătit contribuţia. Situaţia poate apărea curând din nou în cartierul 1 Decembrie din Târnăveni, unde locatarii s-au mai lovit de această experienţă neplăcută.

De-a lungul anilor am asistat însă la decuplarea de la sistemul centralizat de încălzire, rând pe rând a fiecărui cartier, tot din cauza restanţelor unei părţi dintre locatari. Problema a fost şi atunci taxarea în bloc prin intermediul Asociaţiilor de Locatari, transformate ulterior în Asociaţii de Proprietari, o denumire nouă care nu a adus însă nicio îmbunătăţire. Practic dacă operatorii de apă şi salubritate ar încheia contracte individuale cu proprietarii de apartamente, utilitatea Asociaţiilor de bloc ar dispărea instantaneu. Problema este că legislaţia nu e foarte explicită, iar operatorilor le convine oarecum această situaţie.

În cazul furnizorului de gaz problema s-a tranşat rapid, cei care au dorit şi-au făcut pe propria cheltuială instalaţie separată şi contract individual, astfel că nu mai depind de buna credinţă a vecinului în ceea ce priveşte plata facturii. La apă poate fi la fel, deşi e puţin mai complicată separarea instalaţiei. Mai simplu s-ar rezolva printr-o legislaţie care să permită operatorului de apă debranşarea rău platnicilor, la fel şi pentru operatorul de salubritate care să poate constrânge la plată pe fiecare locatar, operatorul urmând să asigure şi curăţenia din scările blocului. Ar fi cea mai simplă rezolvare, restul problemelor de reglementat în comun putând fi administrate de o singură persoană din cadrul Primăriei.

Par utopie ideile expuse mai sus, însă dacă aţi apuca să faceţi o socoteală câte cheltuieli are o Asociaţie de Proprietari v-aţi cruci, iar la Târnăveni avem zeci de Asociaţii de Proprietari.

Ce se mai poate face atunci când rămâi fără apă potabilă din cauză că vecinul nu şi-a plătit contribuţia? Greu de spus. Să îl iei de gât pe vecin cu siguranţă nu e o soluţie deşi acesta ar fi primul impuls. Unii nu îşi permit pur şi simplu să mai plătească, alţii ştiu că nu prea au ce să păţească şi omit să achite datoriile în mod intenţionat şi uneori ostentativ. Problema cea mai gravă sunt însă tot aceste Asociaţii, o moştenire comunistă a traiului în comun care s-a dovedit a fi total lipsită de eficienţă, care însă asigură câteva locuri de muncă şi la Târnăveni.

Dar ca şi în alte situaţii, cei mai cu dare de mână se vor descurca, îşi vor face instalaţii separate la fel cum şi-au izolat şi apartamentele, iar restul vor fi nevoiţi să trăiască fără apă sau să se mute la ţară unde cheltuielile sunt mult mai mici.