La ce riscuri se supun șoferii care nu plătesc polița RCA la timp, în 2022

Asigurarea mașinii este obligatorie, cu toate acestea există situații în care șoferii, indiferent de motiv, amână plata acesteia. Iată care sunt riscurile.

Cheltuieli consistente

Chiar dacă la prima vedere, faptul că nu îți plătești polița RCA la timp, pare să te ajute să economisești, ei bine, află că nu este chiar așa. Un control de rutină al poliției se poate solda cu amenzi usturătoare pentru șoferii care nu dețin polița obligatorie RCA, astfel că vei putea să scoți din buzunar chiar și câteva mii de lei pentru plata amenzii.

Partea bună este că mediul online îți permite să estimezi cât te-ar costa o poliță de asigurare avantajoasă pentru tine. Chiar dacă nu locuiești în România și ai nevoie de o poliță de asigurare valabilă în Țările de Jos, poți efectua o verificare a asigurării auto online.

Reținerea talonului

Pe lângă amenzile usturătoare, atunci când circuli cu un autovehicul care nu are asigurare RCA, riști să pierzi talonul mașinii, adică certificatul de înmatriculare. Pentru a reintra în posesia lui, titularul trebuie să se prezinte la Serviciul Poliției Rutiere, având asupra sa cartea de identitate, dovada de reținere a talonului și documentul din care rezultă soluționarea problemei care a dus la reținerea acestuia.

Probleme în cazul unui accident

În cazul unui accident provocat de un șofer care nu are asigurare RCA, acesta va fi nevoit să plătească o amendă contravențională în funcție de situație și îi vor fi reținute actele mașinii până la încheierea unei asigurări pe minim 6 luni. Cu toate acestea, chiar dacă se va încheia o asigurare ulterior accidentului, pagubele produse în urma acestuia vor trebui suportate din propriul buzunar.

În schimb, în cazul în care ești implicat într-un accident auto produs din cauza ta și ai o asigurare auto valabilă, aceasta acoperă pagubele materiale și cheltuielile de judecată, astfel că nu ar mai trebui să îți faci griji cu suportarea acestor costuri din buzunarul propriu. Totodată, dacă îți dorești să îi protejezi pe cei dragi de probleme financiare, stres sau griji pe care le-ar putea avea în situația în care ți se întâmplă ceva ce ar putea provoca deces, poți opta și pentru o asigurare de viata, chiar dacă rudele se află în țară, iar tu ești stabilit în străinătate.

Cheltuielile consistente pe care ar trebui să le suporți, reținerea actelor mașinii, dar și problemele serioase pe care le poți întâmpina în cazul în care produci un accident auto, sunt doar câteva dintre riscurile la care te supui dacă nu ai o asigurare auto valabilă.