La Şcoala Gimnazială Traian s-au amenajat mai multe spaţii verzi

 

 

 

 

 

 

Amenajarea spațiilor verzi intravilane, a fost și este și astăzi, una dintre preocupările principale ale elevilor de la Școala Gimnazială „Traian”. Școala  are deja la activ 3 proiecte mai mari, derulate în parteneriat cu organizații neguvernamentale și instituții publice, toate trei finalizându-se cu crearea și reamenajarea unor spații verzi urbane, cum ar fi cele din incinta Parcului Primăriei, sau Parcul Victoria.

După aceste reușite, anul acesta a venit vremea ca conducerea instituției, respectiv colectivul de elevi și de profesori, să-și îndrepte atenția asupra unor zone degradate situate în incinta gimnaziului. Ideea acestui proiect a fost motivată de aniversarea în acest an, a 130 de ani de activitate educaţională la Şcoala Gimnazială „Traian” Târnăveni, dar şi de crearea şi menţinerea unui climat ambiental plăcut şi sănătos pentru elevii acestei şcoli.

În cursul lunii ianuarie, conducerea școlii în colaborare cu voluntarii Asociației Tineretului Maghiar de pe valea Târnavei Mici, specialiștii de la Direcția Tehnică, Urbanism și Amenajarea teritoriului, angajații de la Sectorul Sere și Spații verzi, a identificat atât necesitățile, cât și posibilitățile de intervenție. Astfel a rezultat un proiect ambițios, cu un cost total de 11.621 de lei și 90 de bani, pentru care s-a obținut în cursul lunii martie o finanțare nerambursabilă de 8.824 de lei și 46 de bani, diferența de 2.797 de lei și 44 de bani fiind suportată din fonduri proprii de către Asociația Tineretului Maghiar de pe valea Târnavei Mici.

Spaţiul ales pentru intervenție, totalizând aproximativ 364 mp, nu a fost unul compact, compunându-se din 7 amplasamente de diferite mărimi, fiecare amplasament necesitând alt tip de intervenţie, cum ar fi: consolidare zidărie prin cămăşuire cu plase şi ochiuri, reparaţii tencuieli, turnare beton, vopsire gard de protecţie, fixarea pământului, montare bolţari din beton, însămânțare, plantare.

Astfel după acțiunile de ecologizare şi reparaţii, în cadrul proiectului, în cursul lunilor aprilie și mai s-a plantat un număr de 105 de arbori și arbuști, s-a însămânţat 10 kg de gazon, în bolţare s-au plantat curgătoare, pe balustrada scărilor s-au montat 10 jardiniere cu muscate curgătoare, spațiul din fața clădirii B a devenit unul intens colorat datorită unui număr de 100 de panseluțe. Acțiunea care a avut cel mai mare impact măsurabil prin numărul de fotografii realizate, a fost cea de marcare a 130 de ani de existență a școlii prin „inscripţionarea” din 400 de bucăți de crăițe-tagetes a cifrelor care marchează timpul scurs de la înființare.
În cadrul proiectului s-au organizat și diferite activitaţi de promovare a educaţiei ecologice şi a spaţiilor verzi, a normelor de mediu. Astfel elevii de la ciclul primar au realizat și au prezentat mini reclame ecologice, s-au implicat în realizarea unei parade în costume ecologice, au vopsit pomii din livada școlii, cei mari au vizionat filme tematice, au realizat desene pe teme ecologice, au întocmit referate și prezentări PPT despre ariile protejate din România respectiv din lume.

La implementarea proiectului a contribuit o echipă formată din reprezentanţii partenerilor, angajații de la Sere şi spaţii verzi, voluntarii organizaţiei aplicante, fiind implicaţi în diferite activităţi aproape toți elevii și profesorii de la Şcoala Gimnazială „Traian”. Astfel s-a reușit reabilitarea unui spaţiu degradat şi în mare măsură nefolosit, reintegrarea acestor amplasamente în circuitul verde al şcolii respectiv al urbei prin caracterul lor specific, transformarea imobilului dominat de beton într – o oază de verdeaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.