Lacul Bezid a fost golit. În caz de secetă uzina de apă din Târnăveni va fi alimentată din Mureş

Lacul Bezid a fost golit din cauza unui incident apărut la o pasarelă care s-a prăbuşit. Ruinele vechiului sat pot fi văzute acum deoarece fundul lacului a fost secat. Din 15,5 milioane de metri cubi de apă, Acumularea Complexă Bezid va rămâne după data de 20 aprilie, în cel mai optimist caz, cu un volum de doar 280.000 de metri cubi de apă. Motivul golirii lacului îl reprezintă prăbuşirea unui tronson din pasarela care face legătura la turnul de manevră al Acumulării Complexe Bezid.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinală de Apă Mureş, instituţia care administrează obiectivul aflat la circa 2 kilometri de oraşul Sângeorgiu de Pădure susţin că se depun eforturi pentru ca pescuitul în apele lacului să revină la normal din toamna acestui an.

„În 13 februarie, la ora 11.30, unul din tronsoanele pasarelei pietonale care leagă corpul digului de la Acumularea Complexă Bezid cu turnul de manevră care se află în lac s-a prăbuşit. Pasarela respectivă are în jur de 80-90 de metri, iar o grindă de beton de aproximativ 20 de metri, de 20-24 de tone, pur şi simplu s-a prăbuşit în gheaţa care la momentul respectiv avea 30 de centimetri. Camerele noastre de luat vederi au surprins acest aspect. Din punctul nostru de vedere, al Administraţiei Bazinală de Apă Mureş, care suntem administratorul acestui obiectiv care este patrimoniu public de interes naţional, cel mai important lucru este că acumularea a rămas funcţională. După ce s-a întâmplat acest eveniment, la nici 3 ore specialiştii au legat din nou la energie electrică atât turnul de manevră, cât şi cele două cantoane care se află în zonă, pentru a se putea executa manevre. În momentul producerii incidentului nu exista nicio persoană pe pasarela pietonală şi nici sub ea, la pescuit”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Călin Fokt, purtător de cuvânt al ABA Mureş.

Reprezentantul ABA Mureş a mai subliniat că eventualele repercusiuni asupra bazinului hidrografic al zonei, cauzate de condiţii meteorologice nefavorabile, vor fi gestionate corespunzător de specialişti.

„Problemele care ne frământă pe noi foarte mult se referă la cazul în care vin anumite perioade ploioase în care cantităţile de precipitaţii căzute sunt foarte mari şi noi acumulam în Acumularea Bezid, atunci avem rezerva pe Târnava Mică a ceea ce înseamnă Acumularea Nepermanentă Bălăuşeri, în care se pot acumula pentru scurt timp până la 24 de milioane de metri cubi de apă. În cazul în care din cauza secetei – să presupunem că va fi o vară secetoasă – e nevoie de suplimentare de debit pentru Uzina de Apă din Târnăveni, probabil că vom solicita operatorului regional de apă să activeze conducta Cucerdea – Târnăveni, astfel încât la nevoie să se poată alimenta din râul Mureş”, a precizat Călin Fokt.

Sursa: Zi de Zi

Foto: Florin Florea