Laureaţii Nobel şi artiştii recunoscuţi internaţional vor primi terenuri de casă în satul Vaidacuta

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat săptămâna trecută că în cadrul unui proiect comun al municipalităţii cu Consiliul Judeţean Mureş, în satul Vaidacuta, comuna Suplac, va fi înfiinţat Satul Autentic Transilvănean – Muzeu al Creaţiei şi Armoniei, iar în acest loc, laureaţii premiului Nobel şi artiştii recunoscuţi pe plan internaţional vor putea primi terenuri de casă.

‘La Vaidacuta ne pregătim pentru un proiect mare. Vor fi 50 de case, în primă instanţă pentru oameni de cultură, care vor trăi acolo, vor locui acolo – români, maghiari, saşi şi care mai doriţi – va fi o tabără la patru ani şi fiecare om prestigios în domeniul culturii, că e laureat al Premiului Nobel pentru Literatură sau pentru altceva sau un posesor al oricărui mare premiu de la nivel european, i se dă o locaţie la Vaidacuta pentru a-şi face o casă. Li se dă teren, li se dă proiect. Şi, dacă muncim serios, în 10-15 ani, Vaidacuta va fi un loc aşa cum a zis prinţul Charles, că ‘Europa poate fi salvată prin Transilvania’. Uite, eu îmi fac temele’, a susţinut Florea.

Acesta a spus că bazele proiectului au fost puse după ce a auzit că “artiştii mor de foame” sau că marii scriitori ‘se scaldă în promiscuitate’.

‘Transilvania a oferit şi oferă un mediu prielnic în care nu s-a murit nici de foame, nici de puturoşenie’, a subliniat Dorin Florea, precizând că în acest sat, rămas aproape pustiu, vor fi reabilitate monumentele, pieţele, vor fi construite artere suspendate de circulaţie, parcări subterane, în paralel cu dezvoltarea ‘unor mari centre culturale’.

Satul Vaidacuta, cu o suprafaţă de 800 de hectare, a fost atestat documentar din anul 1733, este aproape depopulat iar autorităţile locale şi judeţene au decis să dezvolte un proiect-pilot pentru realizarea turismului arhaic tradiţional.

Consiliul Local Suplac a declarat Vaidacuta sat turistic tradiţional iar din acest motiv construcţiile trebuie să menţină şi să se încadreze în arhitectura locală, fiind interzise orice construcţii ce pot aduce schimbări arhitecturale.

AGERPRES