LAVANDA DE CLUJ – O AFACERE CU FONDURI EUROPENE

Odata cu venirea crizei, prin 2009, Gabriela Culda de 42 de ani, si-a pus pe picioare o afacere cu lavanda. Antreprenoarea a lucrat mai multi ani in domeniul asigurarilor si a avut si o afacere in constructii, apoi s-a reorientat catre o afacere agricola.

„Am accesat fonduri europene din Masura 112 Tineri Fermieri, am studiat mai multe culturi si am ajuns la lavanda. Este o afacere frumoasa“, spune antreprenoarea, care detine firma PFA Culda Gabriela.

Cultura initiala de lavanda a fost pe 4.000 de metri patrati, s-a extins treptat si in prezent ocupa o suprafata de un hectar. In aceasta afacere, antreprenoarea a investit peste 30.000 de euro. Ea comercializeaza butasi de lavanda, buchete, saculeti de lavanda sau alte obiecte lucrate manual.

La inceput totul era foarte frumos pentru ca nu avea concurenta pe piata. In prezent, „E foarte greu sa-ti valorifici productia in Romania ca producator mic. (…) in Italia, de exemplu, un producator mic care are doua-trei hectare de la­anda isi poate vinde marfa unui procesator si isi continua productia.

Acolo producatorii mici au subventii, nu platesc atat de multe taxe si impozite“, spune Gabriela Culda. De asemenea, ea povesteste ca se loveste deseori de faptul ca multi romani nu stiu ce este lavanda si la ce se poate folosi.

„Am fost intrebata de multe ori ce este aceea lavanda. La noi nu este ca in Germania sau Franta, unde toata lumea cunoaste lavanda si sunt magazine in care se vinde toata gama de produse din lavanda.“

In viitor intreprinzatoarea vrea sa incerce sa mai ia niste fonduri europene pentru inlocuirea utilajelor existente, pentru achizitionarea unei noi suprafete de teren, dar vrea si sa diversifice gama de produse, atat din lavanda, cat si in combinatii cu alte plante.
sursa: zf.ro

O alta initiativa – Lavanda de Romania

Un alt exemplu de antreprenori care au decis sa investeasca intr-o plantatie de lavanda sunt Tudor si Irina Panait. Cei doi au infiintat o plantatie de lavanda langa Timisoara cu o investitie de 6.000 de euro. In prezent ei vand butasi de lavanda on-line pe www.butasidelavanda.ro si www.lavandaderomania.ro.

Sursa: Idei de afaceri