Locul nașterii va dispărea din noile buletine, dar amprentele vor fi obligatorii în cele electronice

Locul nașterii titularului va fi eliminat din datele înscrise pe noua carte de identitate simplă și de pe cea electornică, conform unor modificări pregătite în acest sens de autorități. Termenul limităpentru valabilitatea vechilor buletine este prevăzut a fi 03.08.2031, când toți români ar trebui să dețină noile tipuri de buletine. Amprentele vor putea fi înscrise în buletinele digitale după vârsta de 12 ani, iar toate cărțile de identitate electronice vor include obligatoriu amprentele tituralului. Conform actului pregătit, până la asigurarea infrastructurii tehnice necesare punerii în circulație a cărții electronice de identitate, cartea de identitate se eliberează cu valabilitatea actuală, în funcție de vârsta titularului, dar nu mai mult de data de 03.08.2031, este prevăzut în actul normativ pregătit.

Autoritățile vor să modifice și termenele de valabilitate pentru noile buletine, în cazul anumitor categorii de vârstă. Astfel, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; 

d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.

O schimbare importantă constă totodată în eliminarea informațiilor privind locul nașterii titularului înscrise pe actele de identitate. Astfel, noile cărți de identite, simple sau electronice, nu vor mai conține locul nașterii titularului.

Acum legea prevede că până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate, solicitată pentru minori de părinți, se eliberează fără imaginile impresiunilor papilare. Noul act prevede ca până la împlinirea vârstei de 14 ani, cartea electronică de identitate, se va elibera astfel: a) pentru minorii cu vârsta de la 0 până la 12 ani fără imaginile impresiunilor papilare; b) începând cu vârsta de 12 ani, minorilor li se eliberează cărți electronice de identitate cu imaginile impresiunilor papilare.

Cei care solicită cartea electronică de identitate nu vor mai putea opta să le fie eliberată fără înscrierea amprentelor, acestea nefiind înscrise decât atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată. Acum, legislația prevede că, la cererea solicitantului, cartea electronică de identitate se poate elibera și fără imaginea impresiunilor papilare.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/social/locul-nasterii-va-disparea-din-noile-buletine-dar-amprentele-vor-fi-obligatorii-in-cele-electronice-termen-limita-pentru-introducere-si-valabilitate-mai-mare-pentru-anumite-varste-20560773

În județul Mureș nu se eliberează încă modelul nou de buletin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.