MAI CUMPĂRĂM LAPTE DIN PIAŢĂ DIN 2014?

Conform normelor europene de la 1 ianuarie fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare decat daca, respecta standarde europene foarte stricte. Si vestea ii afecteaza in special pe taranii care n-au mai mult, de 5 vaci in gospodarie si n-au investit in modernizare.
Pana acum Romania a avut o derogare fata de celelalte tari, europene. Insa de la inceputul anului zeci de mii, de fermieri din toata tara risca, sa-si inchida afacerile. Exista o solutie de la Ministerul Agriculturii, dar vor beneficia de ajutor numai micii agricultori, care se unesc in asociatii.
Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si apoi pentru pastrarea si racirea laptelui. Cine nu respecta aceste reguli, de la 1 ianuarie nu va mai avea voie sa predea laptele neconform, spre vanzare sau procesare.
Ministerul Agriculturii a venit in ajutorul lor cu un act normativ care spune ca “se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1000 litri/comuna”.