Mai e meseria o brăţară de aur la Târnăveni ?

Alături de legislație, care se modifică de la o lună la alta, lipsa forței de muncă calificate este una din marile probleme ale firmelor din România. Mecanic auto, sudor, tinichigiu, tâmplar, bucătar, croitor sunt doar câteva dintre meseriile care, în ultimii ani, sunt din ce în ce mai căutate pe piața muncii. În construcții, unele firme au adus lucrători din Vietnam, Filipine, Indonezia. Dar o rezolvare a acestei probleme ar fi normal să vină din sistemul de educație, dacă oficialii ar reconsidera rolul și importanța școlilor de meserii.

La Târnăveni se poate opta doar pentru înscrierea în învățământul profesional, la Școala de Arte și Meserii Constantin Brâncuși sau la Liceul Tehnologic (de Chimie). Avantajele ar fi nenumărate printre care şi bursă de la stat în valoare de 200 lei, locuri de muncă puse la dispoziție de MEN.

În 2012 au fost reînființate școlile profesionale, dar nu reușesc să acopere cererea de pe piața muncii. Anul trecut au fost scoase la concurs 40 000 de locuri, dar tot nu e suficient. Tinerii nu sunt tentați să se îndrepte spre astfel de școli. Aici e vorba și influența părinților, care îi împing de la spate spre licee teoretice, apoi spre facultăți, chiar dacă unii tineri nu sunt pregătiți pentru această opțiune. Poate ar fi mai bine dacă tinerii și-ar îndeplini visul propriu, nu al lui mami și tati, chiar dacă asta ar însemna să devină bucătar sau hair-stilist. Să recunoaștem, deși fiecare dintre noi are nevoie, măcar o dată în viață, de ajutorul unui meseriaș, mulți dintre români nu văd în continuare cu ochi buni școlile de meserii. Va mai dura o vreme până când prejudecățile vor fi demontate. Nicio muncă nu e rușinoasă, toate sunt frumoase, sunt oneste, respectabile, dar cu o condiție: să fie făcute bine.

În 2012, pe lângă școlile profesionale s-a înființat și învățământul dual, care are câteva avantaje în plus.

Învățământul profesional dual se poate organiza după terminarea celor 10 clase obligatorii, la cererea expresă a agenților economici, autoritățile educaționale răspunzând de formarea teoretică tehnică din școală, adică 1-2 zile de studiu pe săptămână. Cadrul legislativ există de mai mulți ani, iar avantajele ar fi: practică la companie din primul an, bursă de la stat de 200 lei plus bursă de la angajator de 200 lei, locuri puse la dispoziție de către angajatori.

Implementarea şi la Târnăveni, ar „salva” unele companii din zonă dar din păcate firmele locale sunt prea mici şi cu prea puţină influenţă pentru a putea creea clase de elevi care să le devină ulterior angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.