MAI MULT PE FACTURĂ. PREŢUL GAZELOR AR PUTEA CREŞTE, ÎN PRIMĂVARĂ

Continuarea liberalizării prețului la gaze pentru populație ar duce la scumpiri cu 7% anul acesta și cu câte 5% în următorii doi ani, a spus președintele ANRE, Nicolae Havrileţ, potrivit Radio România Actualităţi. Astfel, în 2018, preţul ar putea ajunge la 85 de lei pe MWh (megawatt pe oră, n.r.), potrivit aceleiaşi surse. Data de la care scumpirea ar avea loc este 1 aprilie 2015.

“Este vorba de un ecart de 30 de lei, care să îl împărţim pe o perioadă de trei ani, ceea ce ar duce în preţurile finale la influenţe de ordinul 7%, în 2015, şi câte 5%, în 2016, 2017, iar în 2018, să încheiem liberalizarea, dacă preţurile rămân constante, acestea la 85-90 de lei, sau să mergem până în 2021, conform legii modificate a gazelor naturale, care ne-ar da voie să continuăm cu încă un calendar până în 2012”, a declarat Nicolae Havrileţ.

Preşedintele ANRE a mai precizat că în acest moment calendarul de liberalizare este oprit, iar preţul actual al gazelor 53,5 lei pe megawatt oră e stabilit printr-o hotărâre de guvern şi este valabil până la 1 iulie.

Nicolae Havrileţ consideră că, în anii următori, liberalizarea ar fi mai uşor de suportat pentru populaţie dacă s-ar face în luna aprilie, atunci când gazul nu mai este folosit pentru încălzire.

Sursă: romania-actualităţi.ro