De interes

Mancarea procesata si impactul ei asupra sanatatii copilului tau!

Fast-food-ul este extrem de atractiv pentru majoritatea copiilor datorită gustului, și ei nu înțeleg modul în care acest tip de alimente afectează negativ sănătatea lor, poate crea dependență.

Consumul regulat de junk food duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stima de sine însoțitoare și boli cronice mai târziu în viață. O singură masă de tip fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kcal în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, copiii mai mici.

Lipsa vitaminelor precum A și C și a mineralelor precum magneziul și calciul, încurajează dezvoltarea bolilor deficitare și a osteoporozei, precum și a cariilor dentare din cauza aportului mai mare de zahăr.

Prezența agenților de colorare a alimentelor periculoși și/sau a grăsimilor trans nesănătoase în multe produse fast-food și problemele cu siguranța pregătirii alimentelor complică adesea problema și mai mult.

Consumul de fast-food de mai mult de 3 ori pe săptămână este asociat cu șanse mai mari de tulburări atopice, cum ar fi astmul, eczema sau rinita, în timp ce severitatea astmului este cu aproape 40% mai mare la adolescenți și mai mult de 25% la copiii mai mici.

Consumul de junk food de 4-6 ori pe săptămână duce la scăderea abilităților de matematică și citire în comparație cu copiii care nu au mâncat atât de mult junk food.

Consumul de Fast food cauzează 

Constipație
O supradoză de calorii, grăsimi, zaharuri și alți carbohidrați în mese repetate schimbă dorințele alimentare ale copilului și face mai puțin probabil ca acesta să mănânce fibre, fructe, lapte și legume. Acest lucru poate determina constipație.

Dependenta
Mâncarea multă de tip fast-food în copilărie minimalizează șansele să mănânci sănătos mai târziu în viață, chiar dacă problemele medicale asociate sunt deja evidente, deoarece obiceiurile alimentare din copilărie se solidifică la vârsta adultă. Gustul care provoacă dependență al fast-food-ului face să fie destul de puțin probabil ca să savureze mai târziu aromele mai puțin complicate și mai puțin picante ale alimentelor obișnuite.

Rezultate școlare precare
Fast-food-ul poate duce la scăderea performanței academice, deoarece nivelurile ridicate de zahăr sunt asociate cu nivelurile slabe de concentrare, fac dificilă îndeplinirea sarcinilor care necesită perioade lungi de atenție concentrată. Fluctuațiile de zahăr din sânge pot duce, de asemenea, la schimbări de dispoziție și lipsă de vigilență, scăzând participarea la clasă.

Mai puțină energie
Fast-food-ul poate inhiba participarea la activități extracurriculare, deoarece nu oferă nutrienți adecvați pentru activitatea fizică. Lipsa activității fizice nu numai că îi ține pe copii departe de grupurile de colegi, dar afectează și sănătatea fizică și mentală.

Depresie
Obezitatea poate duce la scăderea stimei de sine și, probabil, la depresie. Unii copii care mănâncă mâncare nedorită sunt expuși riscului de a dezvolta depresie chiar și fără obezitate. Depresia afectează, la rândul său, parametrii de creștere și dezvoltare, performanța academică și relațiile sociale. De asemenea, are ca rezultat un risc mai mare de sinucidere.

Tulburări de somn
Băuturile energizante și cele care au cofeină sunt un calvar pentru că strica bioritmurile normal prin amânarea ciclurilor normale de somn-veghe.

Hiperactivitate
Acizii grași esențiali lipsesc sau lipsesc în mod obișnuit în fast-food-urile. Acestea includ acizii grași polinesaturați omega-3 care nu pot fi produși în organism, dar sunt esențiali pentru fabricarea membranelor celulare și sunt, de asemenea, necesari în concentrații mari în creier și retină. Se crede că lipsa unor astfel de nutrienți este asociată cu un comportament antisocial crescut și poate cu hiperactivitate, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest lucru.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!