Iubesc Transilvania

Mâncăruri tradiționale: Pui înăbușit cu usturoi

Mâncăruri tradiționale: Pui înăbușit cu usturoiMămăliguță fără amestecare și fără stropire? Bine fiartă și aromată? Așa este dacă este preparată la cuptor. Metoda are multe avantaje. Singurul punct negativ este că durează mai mult decât mămăliga preparată pe plită. În plus, se poate adăuga un mic secret pentru o mămăliguță super, super cremoasă.

În imaginea de mai sus este prezentată varianta cremoasă cu telemea, preparată din mălai de moară. Este atât de gustoasă, încât poate fi savurată chiar și simplă, asemenea unei creme fine.

Această metodă modernă, deși diferită în execuție, folosește ingrediente tradiționale, românești, iar rezultatul este unul minunat. Rețeta a fost preparată în repetate rânduri și a fost apreciată de fiecare dată când a fost servită.
Ingrediente:
1 cană mălai (cumpărat/grisat sau de moară)
3 1/4 căni apă
1 lingură unt (opțional)
1 linguriță sare
70 g telemea cremoasă de oaie (sau brânză cremoasă de capră; opțional)

Mod de preparare:

Într-o oală, care, preferabil, merge și la cuptor, se pune mălaiul, sarea și apa. Dacă doriți, adăugați și untul. Se amestecă pentru a se dizolva mălaiul în apă. Se pune pe foc și se aduce la fierbere, amestecând des, ca să nu facă cocoloașe. Când mălaiul a absorbit apa și se văd primii bulbuci pe margine și începe să stropească ușor, se ia oala de pe foc. Acest pas durează aproximativ 5 minute.

Se acoperă oala cu capac sau folie de aluminiu. Dacă oala nu merge la cuptor, mămăliga se mută într-un vas termorezistent, care se acoperă.

Vasul se dă la cuptor, la 160°C, pentru 45 de minute.

După acest timp, mămăliga trebuie să fie făcută, bine fiartă. Se scoate oala din cuptor și mămăliga se amestecă vârtos de câteva ori. La această proporție de mălai și apă, mămăliga are o consistență medie – nu este foarte tare, dar nici moale, încât să curgă.

Această rețetă a fost testată atât cu mălai cumpărat, cât și cu mălai de moară, rezultând bine în ambele cazuri, cu mici diferențe legate de cât de moale iese. Cu mălai de moară, mămăliga iese ușor mai moale. Dacă se dorește o variantă mai fermă, se poate reduce cantitatea de apă.

Pentru o mămăligă moale și super cremoasă, se poate adăuga telemeaua de oaie sfărâmată, amestecând vârtos până când aceasta se dizolvă în mămăligă. Compoziția se va deschide la culoare, devenind un galben mai pal.

Mămăliga se servește imediat, cât este călduță.

Sursa: Iubesc Transilvania România