MANIFESTARI FASCISTE LA SIGHISOARA

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Mureş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de utilizare în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe şi promovare a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public.

În fapt, la data de 6 iunie a.c., poliţiştii din cadrul I.P.J. Mureş s-au sesizat ca urmare a apariţiei, pe raza localităţii Sovata, a mai multor afişe stradale prin care un bărbat din localitate anunţa festivitatea de dezvelire a bustului lui Wass Albert – persoană condamnată pentru crime de război săvârşite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul urma să aibă loc, la data de 8 iunie a.c., la locuinţa pe care o deţine cel în cauză.

La data de 8 iunie a.c., poliţiştii au constatat faptul că bustul era amplasat într-o nişă amenajată pe faţada imobilului, cu vedere la stradă.

În urma cercetărilor efectuate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform O.U.G. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, cercetările fiind coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara.

La data de 12 iunie a.c., în baza unui mandat emis de Judecătoria Sighişoara, poliţişti din cadrul I.P.J. Mureş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara, au efectuat o percheziţie la locuinţa bărbatului de unde au ridicat bustul.

În prezent, bărbatul este cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de utilizare în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe şi de promovare a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public.

Wass Albert a fost condamnat prin Sentinţa Penală nr.1/13.03.1964 a Tribunalului Poporului Cluj pentru săvârşirea unor crime de război, iar prin Sentinţa Penală nr. 35/10.03.2008 a Curţii de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori în dosarul penal nr. 58/33/2008 s-a respins cererea de revizuire formulată de moştenitorul acestuia.

Comunicat de presa al IPJ Mures