Meseriile fără șomeri: IT&C
Numărul specialiștilor în ITC din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge țintele stabilite în cadrul Deceniului Digital de către Comisia Europeană, arată un raport Deloitte. Între 2019 și 2020, această cifră a crescut cu doar 3%. Raportul mai arată că România va trebui să recupereze un decalaj de 62 de puncte procentuale în ceea ce privește business-urile care utilizează cloud pentru a-și atinge ținta stabilită pentru Deceniul Digital. În toate ariile din cadrul Deceniului Digital există încă decalaje, inclusiv în ceea ce privește rețelele de foarte mare capacitate din România, de 24%.
Lipsa de specialiști în ITC împiedică, de asemenea, progresul pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital, subliniază autorii raportului. Numărul de specialiști în ITC la nivelul tuturor țărilor membre UE este în prezent de 8,43 milioane. În timp ce numărul acestora a cunoscut cea mai mare creștere în Germania, Irlanda și Ungaria în ultimul an, la nivelul UE numărul trebuie să crească de mai bine de 2 ori pentru a atinge ținta Deceniului Digital de 20 de milioane de specialiști în ITC.
Industria IT& C se confruntă în continuare cu un puternic deficit de forță de muncă. În ultimul deceniu, industria de software și servicii IT a avut un singur an de scădere din punct de vedere a numărului de angajați, iar sectorul IT și Telecomunicații a ajuns să angajeze aproximativ 179.000 de persoane, adică circa 2,7% din totalul salariaților. Datele au fost publicate în Studiul privind impactul industriei de software si servicii IT in economia Romaniei, realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).