Mierea obținută de la facelia, una dintre cele mai fine

facelia
Exista si plante melifere special cultivate pentru apicultura, dar care au fiecare o valoare si in alte sectoare. Spre exemplu facelia este o foarte buna planta furajera, care din pacate este mult prea putin exploatata la noi in tara.

Mierea obtinuta de la facelia este una dintre cele mai fine, de o calitate excelenta si cu o aroma deosebita, foarte apreciata de cunoscatori. In stare cristalizata se aseamana cu un serbet alb, foarte fin.

Este chiar o tendinta in acest sens cand tot mai multi apicultori isi cultiva facelia pentru a avea parte de un cules de calitate. Daca dorim formarea unei baze melifere proprii, situata in imediata apropiere a stupinei, trebuie sa fim preocupati in permanenta de cultura plantelor tipic melifere.

Facelia – valoarea melifera de necontestat

Valoarea melifera este de necontestat, daca sunt conditii meteorologice si factorii pedo-climatici sunt favorabili cantitatea de nectar se incadreaza intre 1-4.5 mg rezultand productii foarte bune de 600 sau chiar 1000 kg pe un hectar. In conditii mai putin prielnice se inregistreaza cam 300-60 kg pe hectar.

Facelia se poate semana fie in cultura pura in lotul apicol, in acest caz necesitand un teren special afectat ei, fie in combinatie cu plante de interes apicol sau furajer, ceea ce este mai indicat pentru folosirea economica a terenului dintr-o gospodarie.

Se poate cultiva si sub planta protectoare, adica in amestec cu cerealele de toamna sau primavara. Dupa recoltarea plantei protectoare (de exemplu, orzul de toamna), facelia creste si se dezvolta, oferind un cules important in a doua parte a verii si inceputul toamnei.

Facelia (Phacelia tanacetifolia), face parte din familia Hidrofilacee, aceasta familie apartine florei Americii, planta care in zona ei de origine creste si spontan.

Facelia poate valorifica cu succes terenurile pe care, de obicei, primavara balteste apa si care, din aceasta cauza, nu se pot lucra decat tarziu, dupa uscarea lor. Pe aceste terenuri, facelia se poate semana fie toamna tarziu, cand solul este mai uscat, fie catre sfarsitul iernii, in februarie, pe zapada, inainte de inceperea dezghetului.

Pentru a asigura un cules continuu peste vara, semintele de facelia se seamana succesiv in cursul lunilor iunie-iulie, in mai multe etape, la un interval de 6-12 zile, pe suprafete diferite. Aceasta metoda da rezultate foarte bune daca insamantarile coincid cu o vreme ploioasa, in schimb daca timpul este secetos germinatia semintelor poate sa intarzie si pana la 2 saptamani sau samanta sa nu rasara deloc.

O masura noua si de viitor este cultivarea leguminoaselor in amestec cu facelia; acestea se influenteaza reciproc, imbogatind terenul cu azot si contribuind la dezvoltarea faceliei. Cultura faceliei in plantatiile cu pomi si vita-de-vie, pe intervalul dintre randuri, poate fi extinsa pe scara mai larga.

Sursa: Idei de Afaceri