Mii de experți din domeniul sănătății s-au alăturat unei mişcări globale antilockdown, denunţând posibilul impact devastator al izolării asupra societăţii

Aproape 6.000 de experți s-au alăturat unei mișcări care a luat amploare la nivel mondial și care avertizează că politicile de lockdown ar putea avea un impact devastator asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor, precum și a societății în ansamblu, scrie BBC.

Experţii antilockdown spun că această abordare a dat naştere unor „îngrijorări grave” şi cer ca măsurile de protecție să se concentreze asupra persoanelor vulnerabile, în timp ce oamenii sănătoși să-şi urmeze cursul normal al vieții.  Criticii spun că o abordare mai țintită ar face, dimpotrivă, mai dificilă protejarea persoanelor vulnerabile. În plus, riscul unor complicații pe termen lung din cauza noului coronavirus i-ar putea aduce și pe alții în zona de risc. 

Ce semnale de alarmă trage Mișcarea împotriva lockdown, cunoscută sub numele „Great Barrington Declaration” (Marea Declarație Barrington), a pornit din Statele Unite ale Americii, dar preia inclusiv argumente dintr-o scrisoare semnată de mai mulți medici din Marea Britanie. 66 de medici din Regat, printre care şi doctori celebri precum Dr Phil Hammond şi Dr Rosemary Leonard, dar şi personalități din cadrul Asociației Medicale Britanice și din mediul universitar, i-au scris ministrului sănătății și i-au spus că atunci când se iau decizii politice nu se acordă suficientă atenție „consecințelor non-COVID”.

Declarația Barrington a fost semnată de aproape 6.000 de oameni de știință și experți din întreaga lume, dar și de circa 50.000 de alte persoane. Semnatarii susţin că menținerea unor politici de lockdown până la apariţia unui vaccin anti-COVID ar provoca „neajunsuri ireparabile, iar categoriile cele mai defavorizate ale populației vor fi afectate în mod disproporționat”. Sunt menționate în acest sens o scădere a ratei de vaccinare a copiilor și agravarea bolilor cardiovasculare și a cancerelor.

Semnatarii mai spun că riscul de COVID este de 1.000 de ori mai mare în cazul persoanelor în vârstă care prezintă și comorbidități, în timp ce copiii sunt afectaţi mai mult de gripă decât de coronavirus.

În Declarație sunt recomandate și o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile:

testarea regulată a personalului din azilele de bătrâni și folosirea cât mai mult posibil a unor angajați care deja au căpătat imunitate;

celor bătrâni să li se aducă acasă cumpărăturile, iar întâlnirile lor cu ceilalți membri ai familiei să aibă loc afară;

măsurile simple de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și statul acasă atunci când ești bolnav, ar trebui să fie aplicate de toată lumea;

De asemnea, în această declarație se regăsesc și câteva solicitări:

tinerii care nu sunt în zona de risc ar trebui să fie lăsați să lucreze normal;

școlile și universitățile ar trebui să rămână deschise pentru predarea față în față; evenimentele sportive și activitățile culturale să fie reluate, iar restaurantele redeschise.


Citeşte întreaga ştire: Mii de experți din domeniul sănătății s-au alăturat unei mişcări globale antilockdown, denunţând posibilul impact devastator al izolării asupra societăţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.