Mobilizare generală pentru controale în județul Mureș

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a emis Ordinul nr. 246 din 3 iulie 2020 prin care a fost constituită Grupa de coordonare operativă a acțiunilor de verificare cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară în județul Mureș. Grupa de coordonare este formată din reprezentanți ai instituțiilor județene din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și cei ai instituțiilor cu atribuții de control din subordinea altor ministere.

Acțiunile de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară se vor desfășura în echipe mixte pe durata următoarelor două săptămâni și vizează zonele aglomerate, centrele comerciale, mijloacele de transport în comun, pieţele, ștrandurile, piscinele, unitățile HoReCa și alte locații cu risc de răspândire a infecției de pe raza județului Mureș.

Principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni. Echipele mixte care vor face verificări pe teritoriul județului Mureș vor fi formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară.

“Prin lipsă de responsabilitate, riscăm să pierdem toate rezultatele bune ale eforturilor comune pe care statul și cetățenii le-au făcut până în prezent. Nu putem să ignorăm pericolul și să ne comportăm ca și cum această pandemie ar fi dispărut. Cred că este foarte important ca administratorii locațiilor în care vor exista aglomerări de persoane, dar și cetățenii să înțeleagă faptul că scopul acestor controale este unul de prevenție. În același timp, atunci când vor fi constatate încălcări ale legislației, nu vom ezita în aplicarea de sancțiuni. De exemplu, în cazul unităților HoReCa, se poate merge chiar și până la cea mai drastică măsură, adică suspendarea autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară. a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Mureș

Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Mureș.

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19, la nivelul județului Mureș, se vor desfășura acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a nu permite desfășurarea unor activități care ar duce la creșterea numărului de infectări cu noul tip de coronavirus.

Astfel, sub autoritatea Instituției Prefectului, începând cu data de 03 iulie a.c., timp de două săptămâni, polițiști din cadrul I.P.J. Mureș, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului vor desfășura în sistem integrat, activități de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase.

Totodată, se vor efectua verificări și în trafic, fiind vizat transportul în comun de persoane.

După primele activități desfășurate în acest sens, din seara zilei de 03 iulie a.c, la nivelul județului Mureș au fost verificate 148 de societăți comerciale.

Au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 21.225 de lei, astfel:

-24 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în valoare de 1.500 de lei;
-15 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, în valoare de 2.500 de lei;
-31 de sancțiuni pentru nereguli constatate la regimul rutier, dintre care 30 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în valoare de 6.225 de lei și o sancțiune prevăzută de alt act normativ, în valoare de 1000 de lei;
-1 sancțiune pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare de 10.000 de lei;

În cadrul acțiunii au avut loc și activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun. Aceste activități au fost desfășurate în principal de către personal din cadrul structurilor de poliție locală.

Astfel, poliţiștii locali au aplicat 7 sancțiuni pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecţie, de către pasageri, în mijloacele de transport în comun.

Acțiunile de acest gen continuă în acest week-end. Peste 130 de efective vor acționa zilnic pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare socială pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că acest tip de misiuni vor fi desfășurate permanent în această perioadă pentru a proteja oamenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.