Mureșul pregătit să acţioneze prompt în cazul unor eventuale focare de febră aftoasă
Prefectul judeţului Mureş, Barabási Antal- Szabolcs a anunţat, joi, că Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Mureş este pregătit să acţioneze prompt în cazul apariţiei unor eventuale focare de febră aftoasă, după ce acest virus s-a semnalat la o fermă din Ungaria.
„Trebuie să fim pregătiţi şi să acţionăm diligenţi în ceea ce priveşte prevenirea acestei problematici deosebit de complexe şi care poate duce la situaţii economice şi administrative complicate. Ceea ce putem afirma în momentul de faţă este faptul că Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş este pregătit pentru a acţiona prompt în cazul unor eventuale focare”, a arătat prefectul Barabási Antal-Szabolcs, pe Facebook, în urma unei întrevederi avute cu conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş.
Scopul întâlnirii, a precizat prefectul, a fost acela de a analiza capacitatea de intervenţie în situaţia unei eventuale apariţii a focarelor de febră aftoasă la nivelul judeţului Mureş.
Directorul executiv al DSVSA Mureş, Nagy Péter Tamás, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că au fost purtate discuţii pe marginea deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede interdicţia importului din Ungaria de animale – ovine, caprine, porcine, bovine -, a furajelor de orice fel, de carne proaspătă sau refrigerată, a laptelui spot etc., iar pentru laptele materie primă fabricile de procesare trebuie să respecte anumite condiţii.
„Se face o restricţionare la importuri, iar această decizie se referă şi la intensificarea măsurilor de dezinfecţie, dezinsecţie la nivel unităţilor de creştere a animalelor, identificarea transporturilor clandestine de animale sau carne, dar şi măsuri de prevenţie. Pentru că febra aftoasă este una din cele mai contagioase boli şi având în vedere spectrul larg, afectează biungulatele. Din punct de vedere economic, dacă ar ajunge la noi, ar însemna dezastru economic. În judeţul Mureş, în momentul de faţă, nu aduce nimeni lapte din Ungaria. Se poate permite accesul de lapte, dar în condiţii foarte bine stabilite (…). Laptele trebuie procesat termic pentru că virusul febrei aftoase se neutralizează la peste 50-60°C, iar pasteurizarea este 60°C, dacă se face dublă pasteurizare, laptele se poate consuma. Această boală nu se transmite la om”, a declarat Nagy Péter Tamás.
Înaintea apariţiei focarului de febră aftoasă în Ungaria, a precizat directorul DSVSA Mureş, judeţul Mureş avea importuri însemnate de carne.
„S-au sistat şi importurile de carcasă. Sunt unităţi de procesare carne şi în judeţul Mureş care aduceau carne, în special carcasă de porc, iar aceste importuri au fost restricţionate”, a afirmat şeful DSVSA Mureş.
Potrivit acestuia, autorităţile implicate trebuie să fie pregătite astfel încât, dacă ar fi cazul, să poată interveni prompt.
„Pentru că dacă nu acţionezi în faza incipientă, în primele 24 de ore, lucrurile pot să scape de sub control (…). În Ungaria, în ferma în care a apărut focarul, toate animalele au fost ucise şi au fost arse. Deci boala se neutralizează prin ardere ca să poată fi stopată. Plus numeroase proceduri de protecţie, zone de interdicţie, supraveghere serologică etc. La noi sunt efective de animale şi gospodăriile populaţiei, iar virusul s-ar răspândi cu repeziciune şi situaţia nu e de dorit”, a precizat Nagy Péter Tamás. AGERPRES