Stiri locale

National Geographic a venit la Sighișoara și Moșna, pentru un festin culinar local

Timp de câteva zile, Tim Burson a călătorit prin Transilvania, însoțit de Irina Georgescu, autoarea premiată a unor cărți cu rețete culese din țara noastră. Irina l-a însoțit pe autorul britanic prin zona rurală a Sighișoarei, apoi prin cea a Brașovului, pentru ca după opriri pentru experiențe culinare prin Branm, Hărman și Rotbav, să oprească și la Moșna, la ferma Bio Moșna, „unde Lavinia Schuster și fiul ei, Joel, întâmpină oaspeții în bucătărie pentru a se bucura de rețetele tradiționale săsești”.

ar după ce a gustat sărmăluțe la Apold, tot felul de brânzeturi făcute din lapte „muls cu mâna în fiecare zi de la aproximativ 600 de oi, păscute zilnic prin munții brașoveni”, drob sau supă de vișine, autorul britanic se lasă desfătat de Lavinia de la Bio Moșna cu mezeluri și brânzeturi de casă, chiar și cu „unt făcut din laptele de vacă de azi dimineață”.

În ferma pitorească de pe Valea Hârtibaciului, englezul asistă la o gătitul unei fripturi după o rețetă săsească veche de 150 de ani, care adună în același cuptor carne de porc și de vită, cremă de brânză și ceapă, semințe de floarea soarelui, salvie și slănină, alături de care sosul de legume prăjite care însoțește o pastă de ciuperci. „Este o masă pentru cei pofticioși, iar Lavinia spune că o gătește aproape săptămânal”, descrie Tim Burson, din mijlocul curții cu mult verde însorit, mărginit de casele cu ziduri văruite în albastru și acoperișuri cu țiglă-solzi decorată cu licheni.

Impresii care includ și peisajele transilvane pe care le traversează în călătoria sa: de la orașe „conservate impecabil”, la locuri înscrise pe lista UNESCO, precum Viscri, Biertan și Sighișoara care expun într-un mod unic meșteșugul săsesc și la bisericile fortificate. „Ieșind din fiecare oraș, drumurile asfaltate se transformă în drumuri de pământ și zăresc urși bruni care ies din pădure. Acesta este un peisaj cu care este imposibil să nu te conectezi”, se entuziasmează jurnalistul de la National Geographic.

Citeste continuarea