Nouă sfaturi pentru tinerii absolvenți care își caută primul loc de muncă

Găsirea primului loc de muncă nu trebuie să vă sperie, dacă porniți cu atitudinea potrivită și mintea deschisă. Următoarele sfaturi vă ajută să căutați un loc de muncă cu mai puțină teamă și mai mult spor.

Obișnuiți-vă să urmăriți frecvent anunțurile de locuri de muncă

Indiferent ce portaluri de locuri de muncă utilizați pentru a găsi oferte de muncă, urmăriți-le zilnic, mai ales în zilele lucrătoare. Candidați imediat ce vedeți anunțul. Unii angajatori primesc sute de candidaturi și, dacă nu sunteți printre primii care candidează, șansele să fiți luat în considerare s-ar putea să fie mici.

O idee ar fi să vă beți cafeaua de dimineață parcurgând ultimele anunțuri apărute.

Nici prea general, nici prea specific.

Când căutați oferte pe portalurile de locuri de muncă, folosiți opțiunile de filtrare, ca să puteți vedea toate posturile vacante relevante pentru ce vă interesează. În acest fel puteți găsi mai repede anunțurile adecvate. Fiți atenți să nu faceți căutarea prea specifică, ca să nu obțineți foarte puține rezultate.

Adaptați-vă CV-ul

O greșeală frecventă a persoanelor care caută un loc de muncă este că au un singur CV, care conține toate competențele, informațiile de bază și experiența. Adaptați-vă CV-ul la tipul de loc de muncă pentru care candidați și menționați numai informațiile relevante pentru domeniul respectiv. Dacă vă depuneți candidatura pentru locuri de muncă din domenii diferite, ar trebui să aveți un CV adaptat pentru fiecare.

În funcție de locul de muncă pe care îl solicitați, puteți adăuga și o listă a punctelor forte sau un portofoliu de angajare.

Nu uitați să treceți și eventualele experiențe de voluntariat relevante.

Fiți deschis la ocazii de stagiu/practică

Stagiile și practicile sunt o modalitate excelentă de a vă începe cariera. S-ar putea să nu fie bine plătite (sau chiar deloc), dar vă pot oferi o experiență profesională de neprețuit, pe care să o folosiți pentru a obține un loc de muncă cu normă întreagă. Mulți angajatori oferă stagiarilor și contracte permanente la sfârșitul perioadei de stagiu, dacă sunt mulțumiți de munca lor.

Folosiți Europass și EURES pentru a vă redacta CV-ul și a candida pentru locuri de muncă

 Portalul EURES, care are peste 3 milioane de oferte de muncă, este locul ideal pentru a găsi primul loc de muncă. Contactați un consilier EURES din țara dumneavoastră pentru a afla cum vă poate ajuta EURES să intrați pe piața muncii.

Folosiți instrumentele Europass ca să vă creați un CV puternic și o scrisoare de intenție care să facă impresie și să vă distingă de ceilalți candidați.

Cizelați-vă prezența pe mediile de socializare

Acum că sunteți pe piața muncii, ar trebui să știți că mulți angajatori și responsabili de resurse umane caută numele solicitanților pe platformele de comunicare socială. Accesați-vă conturile și eliminați/restricționați postările pe care nu doriți să le vadă viitorul angajator. Actualizați-vă și profilul LinkedIn!

Activați-vă rețelele de contacte

Rețelele de contacte sunt importante atât pentru solicitanții de locuri de muncă, cât și pentru lucrători. Vă ajută să fiți la curent cu ultimele evoluții din domeniul dumneavoastră, dar sunt și o modalitate excelentă de a afla mai multe despre noi oportunități de angajare. Un prim pas poate fi să mergeți pe LinkedIn și să accesați diferite grupuri de activitate la care v-ați putea alătura.

Puteți chiar solicita unei conexiuni LinkedIn (de exemplu, unui fost profesor de liceu sau de facultate sau unui coleg) să scrie o recomandare cu privire la profilul dumneavoastră pentru a-l face mai credibil.

Acceptați că s-ar putea ca primul loc de muncă să nu fie slujba de vis

Foarte puțini oameni rămân mulți ani la primul loc de muncă. Este absolut normal să schimbați locul de muncă când apare o ocazie mai bună și nu mai aveți nimic de învățat la locul de muncă. Ca proaspăt absolvent, cel mai important lucru este să începeți să lucrați, ca să puteți dobândi experiență și să vă constituiți o rețea profesională.

Nu fiți descurajat de refuzuri

Puteți fi candidatul cel mai calificat pentru un loc de muncă, dar, în lumea globalizată de astăzi, s-ar putea să concurați cu sute de candidați la fel ca dumneavoastră. Nu vă pierdeți speranța și continuați să căutați. Până la urmă, toată lumea își găsește primul loc de muncă.

Eures