Noutățile referitoare la Starea de Alertă

După ce a fost aprobat luni de Guvern, proiectul de lege cu măsuri împotriva COVID-19 în stare de alertă a fost adoptat astăzi și de Parlament, care a stabilit că starea de alertă nu va putea depăși inițial 30 de zile. Dacă se instituie pe cel puțin jumătate din țară, va fi nevoie de încuviințarea Parlamentului. Au fost limitate angajările fără concurs, dar achizițiile publice prin negociere directă vor fi permise în continuare, deși PSD a propus inițial contrariul. Proiectul prevede posibilitatea, sub condiția deciziei autorităților, dechiderii teraselor, dar și noi amenzi, care merg până la 15.000 lei, pentru nerespectarea măsurilor dispuse în starea de alertă. Centrele comerciale mici și magazinele din acestea vor fi deschise.

Legea intră în vigoare în 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României și stabilește cadrul legal general pentru starea de alertă. PNL propusese intrarea în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dar Constituția stabilește că o lege intră în vigoare cel mai devreme în 3 zile de la publicare, așă că a fost respins amendamentul în acest sens.  

Prin urmare, este posibil, în funcție de data publicării, ca pentru câteva zile să nu mai existe nici stare de urgență, nici stare de alertă, dacă Guvernul sau Președinția nu dispun o altă măsură.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/ultima-ora-parlamentul-aproba-legea-cadru-pentru-starea-de-alerta-magazinele-din-centre-comerciale-mici-vor-fi-deschise-e-prevazuta-posibilitatea-deschiderii-teraselor-dar-reapar-amenzile-19360361

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.