Nucile, mină de aur în România

Nucile au devenit, în ultimii ani, o adevărată fabrică de bani. O spun cultivatorii din țară. Pe lângă subvenția anuală pe care o primesc de la stat, au piață de desfacere atât în țară, cât și în străinătate. Iar investitiile nu sunt mari, pentru că nucile nu au nevoie de o atenție specială.

Cum afacerea s-a extins de la an la an, România a devenit printre cei mai mari producători de nuci din Europa.

Ioan Mureșan este un agricultor din județul Alba care, în urmă cu nouă ani, a decis să cultive nuci pe cele zece hectare de teren, pe care le deține în apropiere de Alba Iulia. De profesie inginer miner, și-a petrecut verile, 8 ani, în Elveția, unde s-a specializat în agricultură ecologică. S-a documentat foarte bine asupra cultivării nucilor și a decis să planteze câteva soiuri franceze, foarte roditoare și rezistente la seceta. A cumpărat nuci în valoare de 20.000 de euro. I-a plantat și în primul an i-a udat de mai multe ori, apoi doar de două ori pe an. Anul trecut a obținut și prima recolta. Nu au fost cantități foarte mari, dar în toamna aceasta speră să obțină mai mult, arată Prima TV.

Ioan Mureșan spune că nucii au devenit o afacere, mai ales dacă ai cultură ecologică. Pe lângă subvenția de la stat, mai obții încă 6.000 de euro la hectar, din vânzarea nucilor necojite. Mircea Trifu este un alt agricultor care s-a profilat pe cultivarea nucilor. A investit și în nucul negru, un soi cultivat, pentru lemnul deosebit de valoros. Prețul unui kilogram de nuci decojite este de 40 de lei în țară sau 8-9 euro la export.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/video-prima-tv-nucile-mina-de-aur-in-romania-20382171

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.