RecentStirea zileiStiri locale

Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale se va tripla de anul viitor

Sistemul de ajutor social va fi reformat din ianuarie 2024, după mai multe recomandări făcute de Banca Mondială. 

Potrivit Ministerului Muncii, noua lege va face ca numărul beneficiarilor de ajutoare sociale, acum în jur de 160 de mii, să se tripleze. Cei mai mulţi sunt vârstnici de peste 65 de ani cu pensii foarte mici.

Din februarie 2024 românii sărmani vor primi ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii. Potrivit noului sistem de calcul, condițiile vor fi mai permisive.

De exemplu, pentru familiile în care venitul pentru fiecare membru este de până-n 275 de lei pe lună, ajutorul maxim va fi de 428 de lei.

În cazul unei familii monoparentale creşte la 480 de lei.

Dacă venitul pentru fiecare membru trece de 275 de lei, dar nu depășește 700 lei, suma maximă primită va fi de 340 în cazul unei familii cu doi părinți.

În situația în care este doar un singur părinte, ajutorul maxim o să fie de 430 de lei.

Totuși, banii nu vin fără condiții. Beneficiarii trebuie să fie activi în căutarea unui loc de muncă şi să dovedească asta sau să presteze diferite activități în folosul comunităţii. Dacă au copii, aceştia trebuie să meargă la școală.

Cei vizaţi trebuie să depună documentele necesare de la 1 noiembrie și până la finele anului, pentru a beneficia de noul ajutor.

Sursa: StirilePROTV