O AFACERE ACCESIBILĂ-CREŞTEREA ALBINELOR

Romania este un adevarat paradis apicol, favorabil cultivarii plantelor si cresterii albinelor. Cresterea albinelor este o afacere accesibila oricui doreste sa obtina venituri suplimentare sau chiar sa cladeasca un business adevarat pentru ca mierea romaneasca ecologica este foarte ceruta la export.

Multi dintre dumneavoastra, ati auzit poate, ca mierea romaneasca este cunoscuta si apreciata in toata lumea pentru calitatile sale deosebite.

Tarile care au o cerere crescuta de miere ecologica romaneasca sunt: Germania, Marea Britanie, Italia, Austria, SUA si Canada. Mai sunt si cateva tari cu stagnare a cererii de miere: Franta, Polonia, Japonia, Elvetia si Grecia.

Toate aceste tari sunt importatoare de miere din Romania, noi clasandu-ne pe locul 10 in topul celor mai mari exportatori din lume.
Ne referim la mediul rural, unde apicultura poate fi combinata cu diverse culturi de trifoi, pomi fructiferi, plante medicinale, obtinandu-se astfel, pe langa miere si o productivitate de pana la cinci ori mai mare a plantelor respective.

Mai multi producatori individuali au redescoperit treptat aceasta indeletnicire, ce s-a dovedit a fi o afacere care poate completa venitul oricarei familii. Initial, ea se poate desfasura ca o a doua ocupatie, cu un numar mic de stupi si multe ore petrecute in preajma unui apicultor cu experienta. Lucrul cu albinele nu este dificil, dar presupune respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita accidentele.

Stiati ca:

• Din 15.000.000 de flori se obtin cca. 4,5 litri de miere?
• Dacii considerau mierea un aliment sfant – un dar al zeului dac Zamolxis si ca atare inzestrata cu atribute mistice?
• in Romania consumul de miere este de 0,1 – 0,15 kg pe locuitor pe an, in timp ce in Germania e de 1,5 – 1,7 kg pe locuitor pe an? (Apidava)
• Istoria apiculturii are deja 6.000 de ani?
• Pentru a extrage 1 kg de miere, albinele au nevoie sa culeaga 3 kg de nectar?
• Daca ar realiza singura 1 kg de miere, o albina ar face 40.000 de zboruri, ceea ce echivaleaza cu ocolul globului pamantesc?
• In interiorul stupului, sunt tot timpul in jur de 36°C (temperatura corpului uman), indiferent de temperatura de afara?

Sursa: Idei de afaceri