O ASOCIAŢIE ATRAGE ATENŢIA ASUPRA “BISERIFICĂRII” ŞCOLILOR

O asociaţie din România atrage atenţia asupra unui “fenomen pervers”: “biserificarea” şcolilor.

Într-un mesaj publicat luni, la începutul anului şcolar, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a atras atenţia asupra “biserificării” instituţiilor de învăţământ şi a procesului de educaţie. ASUR susţine că şcolile au fostr transformare “în adevărate biserici, proces tolerat sau chiar încurajat de către autorităţi”.

La început de an şcolar, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a criticat asprum instituţiile de învăţământ şi sistemul educaţiei din ţara noastră. Reprezentanţii ASUR susţin că în ultimii ani şcolile au fost supuse unui proces de „biserificare”, ce are ca efect „îndoctrinarea religioasă”.

„Începerea anului şcolar aduce în atenţie, din nou, un fenomen pervers: transformarea şcolilor în adevărate biserici, proces tolerat sau chiar încurajat de către autorităţi. Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a atras atenţia în repetate rânduri asupra riscurilor pe care le presupune dubla subordonare a profesorilor de religie – deşi angajaţi şi plăţi de Ministerul Educaţiei, ei sunt direct răspunzători în faţa cultelor care i-au transmis în şcoli”, se arată pe site-ul asociaţiei.

„Efectele acestei îngenuncheri a autorităţii de stat în faţa Bisericii conduce treptat la o adevărată « biserificare » a şcolilor şi la supunerea copiilor unui mecanism, foarte bine elaborat, de îndoctrinare religioasă. Infiltrarea învăţământului de către subordonaţi ai Bisericii s-a extins constant de la an la an, astfel încât azi, în multe unităţi şcolare, întâlnim profesori de religie în calitate de diriginţi sau chiar de directori”, mai spun reprezentanţii ASUR.

„Uitaţi-vă la pretinsul « laborator de religie » de la Şcoala 50 din Bucureşti, în care sunt obligaţi copiii să-şi facă orele; uitaţi-vă la elevii puşi să se târască în genunchi într-o aşa-zisă „capelă » la Liceul Pedagogic din Timişoara. Aceste situaţii frizează patologicul! Profesorii de religie sunt direct subordonaţi Bisericii”, a comentat Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR. „A-i numi ca diriginţi sau ca directori de şcoală creează premizele unor abuzuri deosebite. Aceştia se află într-un evident conflict de interese!”, a mai spus el.

În acest context, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) cere Ministerului Educaţiei să facă publică situaţia directorilor, directorilor-adjuncţi şi diriginţilor care activează în unităţile publice de învăţământ şi care, „în calitate de preoţi sau de profesori de religie, sunt în acelasi timp subordonaţi Bisericii Ortodoxe sau altor culte religioase”. De asemenea, ASUR cere soluţionarea acestor conflicte de interese.

„Asociaţia noastră îşi reafirmă poziţia: în unităţile de învăţământ de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela”, precizează asociaţia în cele din urmă.

Sursa: Gandul