RecentStirea zileiStiri locale

O aventură a cunoașterii la Galele Boovie pentru elevi ai Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu”

După patru zile de activități intense, cele două echipe participante la Galele Boovie de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”, împreună cu coordonatorii prof. Nistor Maria și prof. Mihaela Moraru, s-au întors acasă și chiar dacă erau obosiți pe chipurile lor se citea fericirea deoarece au fost patru zile de experiențe memorabile. Nu au fost niște Gale obișnuite, au fost zile în care elevii au participat la diverse ateliere, concerte, au vizionat filme, s-au întâlnit cu scriitori și poeți, au învățat să-și gestioneze banii și nu în ultimul rând, au legat prietenii cu elevi din toată țara. Desigur, a fost un parcurs destul de dificil care a implicat o muncă susținută de aproximativ șase luni, dar toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut sprijinul comunității locale, al oamenilor de afaceri locali, care au înțeles cât de important este să avem elevi care părăsesc liceul foarte bine pregătiți pentru viață, nu numai din punct de vedere teoretic și pentru aceasta participanții le mulțumesc.

Încă din prima zi i-am privit cu mirare pe copiii noștri frumoși așteptând cu sufletul la gură și cu mâna încleștată pe telefoane să sosească momentul când își vor putea procura intrarea la atelierele dorite de pe aplicația Boovie care, deși, erau gratuite aveau locuri limitate. Apoi, vedeam pe chipurile lor exuberanță, satisfacție și uneori dezamăgire deoarece în 2-3 minute toate locurile erau ocupate. Totuși, se puteau înscrie pe liste de așteptare și apoi cei mai mulți dintre ei își găseau un loc. Am participat toți la Festivitatea de Deschidere și apoi la câteva ateliere, dar prima seară a venit mult prea repede încheindu-se cu Seara talentelor. Următoarele două zile au fost pline de activități diverse în care elevii noștri s-au implicat cu entuziasm, fiecare atelier reprezentând o adevărată provocare, dar care trebuia trecută cu succes. Au scris poezii, au discutat cu poeți tineri și scriitori consacrați, actori de film și scurt-metraje, au învățat să scrie creativ, ce înseamnă public speaking, au trecut de la haos la inspirație sub îndrumarea unor tineri valoroși, au aflat cum se face trecerea de la potențial la performanță, cum să cultive un gând în cadrul unui atelier de actorie, cum să-și cultive superputerea reprezentată de încredere. S-au întâlnit și cu roboțelul Pepper de la Școala de bani, BCR, care le-a explicat noțiunile financiare de bază și apoi au avut posibilitatea să-i pună întrebări, care pentru a primi un răspuns adecvat trebuiau formulate corect.

Nu în ultimul rând, înainte de festivitatea de premiere au mai avut două întâlniri inedite. Una dintre acestea, sub forma unor discuții inspiraționale ni la adus în față pe Bogdan Putinică, general manager Microsoft România, care i-a ținut pe cei strânși în Piața Sfatului cu sufletul la gură. A vorbit despre timp și cum îl putem gestiona, despre regula celor 1000 și apoi 100 de ore pe care dacă le investim în activități constructive studiind și făcând ceea ce ne place evităm să investim timp în nimic, să devenim blazați, obosiți și plictisiți. Acele ore petrecute studiind îi va ajuta pe elevi atunci când se filtrează valorile, îi va învăța să gândească, le va stârni curiozitatea și săpând după răspunsuri le va da „mici fârâme de claritate” care-i va ajuta să răspundă la întrebările „La ce sunt bun?” și „Ce-ți place?”. Astfel, viitorii adulți vor putea să privească viața neumbrită de cutume și să aibă curajul de a-și susține propriile opinii rămânănd niște oameni curioși toată viața. Ultima întâlnire a fost și mai memorabilă, pentru mai mult de o oră elevii s-au întâlnit cu cei de la Recorder. Înâlnirea cu Mihai Voinea, Alex Nedea și Cristian Delcea nu a fost una obișnuită deoarece a pus față în față niște jurnaliști de excepție cu niște elevi plini de curiozitate care cu dezinvoltură au pus jurnaliștilor o mulțime de întrebări demonstrând că-i interesează binele acestei țări și înțelegând cât de importantă este munca pusă în serviciul public.

Au fost zile de neuitat, un festival al cărui format a permis accesul gratuit tuturor elevilor interesați de lectură, film și cultură, au fost niște experiențe deeosebite care cu siguranță vor avea influență pozitivă asupra dezvoltării ulterioare a elevilor noștri și sperăm că acei doi profesori de limba rămână inimoși de la Focșani, dna prof. Carmen Ion și dl. prof. Popa Octavian, vor continua să organizeze astfel de activități și în viitor. a anunțat Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” Târnãveni