O carte dedicată Anului CENTENAR 2018: ”Torna, Torna” de Răzvan Ducan

 

În aceste zile a apărut o nouă carte de poezie. Ea se numește ”Torna, torna” și este semnată de poetul târnăvenean, Răzvan Ducan. Este o ”antologie de versuri pentru „minte, inimă și literatură”, dedicată Anului CENTENAR 2018”.

Prefața cărții este semnată de scriitorul Nicolae Băciuț, care spune printre altele: „Poezia patriotică” a lui Răzvan Ducan aduce înainte de toate un elogiu valorilor fundamentale ale unei identităţi: loc/geografie, istorie, limbă, neam….Acestea sunt principalele repere ale patriotismului din poezia lui Răzvan Ducan, dar nu sunt doar exerciţii admirative, ci şi atitudinale. La limită, poezia lui patriotică poate fi privită şi ca „poezie politică”. Poetul face risipă şi de substantive şi de verbe şi de adjective pentru a demonstra sinceritatea rostirii sale, angajamentul său necondiţionat, elanurile sale de… luptător, atent la tot ce se întâmplă în „patria lui de pământ” şi în „patria lui de cuvinte”.

Patetismul lui nu e beţie de cuvinte, profunzimea sentimentelor sale vine din substanţa trăirilor adevărate sub şi în culorile patriei. Reabilitează momente de istorie naţională, reclamând şi nevoia de adevăr şi dreptate pentru poporul său.

Răzvan Ducan scrie poezie patriotică fără ostentaţie, fără ură, sugerând că, dacă îşi iubeşte neamul său, nu urăşte alte neamuri. Ceea ce ţine departe poezie sa de orice accente ce ar putea fi interpretate dincolo de un naţionalism curat.

O antologie de poezie patriotică de autor, în aceste vremuri, poate fi taxată ca un act de mare curaj, de îndrăzneală, de sfidare a prejudecăţilor de orice fel.

Iar contextul centenar al Marii Uniri nu-l putea lăsa indiferent pe poet, parcă mai convins de nevoia de patriotism în, prin şi dincolo de poezie.

Prin această antologie, Răzvan Ducan reuşeşte să redeschidă pentru poezia patriotică pagini noi, albe, nepătate de nimic”.

Cartea va fi lansată în mai multe localități din țară. Pentru început în municipiile Reghin (29 noiembrie 2017) și Blaj (30 noiembrie 2017).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.