OAMENI CU CARE NE MÂNDRIM, MONICA AVRAM, DIRECTORUL BIBLIOTECII JUDEŢENE MUREŞ

Monica Avram, originară din Târnăveni, şi-a început activitatea managerială la 1 noiembrie 2009, în urma concursului de proiecte organizat de Consiliul Județean Mureș. Consideră că a pornit la drum având şi un avantaj, acela că deja lucra în Biblioteca Judeţeană Mureş de 7 ani. Cunoştea deja problemele, „ajunsurile și neajunsurile” instituției şi colegii. Pentru ea, acest lucru reprezintă cel mai mare câştig deoarece: “ne cunoaștem de ani buni, am trecut prin multe împreună și sperăm să ducem la capăt cu bun sfârșit ceea ce ne propunem, zi de zi, an de an.”

În 1997 începe să studieze la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, specializarea Istorie – Limba și Literatura Engleză, moment în care a plecat din Târnăveni. A absolvit în anul 2001 și timp de un semestru şi-a desfășurat activitatea în cadrul Grupului Școlar de Chimie Industrială, din Tîrnăveni, ca profesor suplinitor de limba engleză, pentru ca în luna ianuarie a anului 2002, în urma unui concurs, a început să lucreze la Biblioteca Județeană Mureș.

De atunci, au urmat și alte etape de pregătire sau alte tipuri de activități, chiar dacă a continuat să lucreze la Biblioteca Județeană fără întrerupere. Studiile masterale au fost făcute tot în istorie, finalizate în 2005, apoi cei 5 ani – 2005-2010 – de colaborare cu Universitatea „Petru Maior”, ca asistent universitar la Catedra de Istorie și Relații Internaționale; iar în 2008 a început școala doctorală la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, finalizată în martie 2012. Teza de doctorat s-a axat pe județul Mureș, mai exact, pe activitatea societăților culturale românești care au funcționat pe raza județului în secolele XVIII-XIX.

Proiectele de viitor pe care le are împreună cu colegii, se axează în primul rând pe cititor, şi anume în dezvoltarea şi modernizarea serviciilor pe care le oferă Biblioteca Judeţeană tuturor cititorilor. Pe de altă parte au început procesul îndelungat de clasare și evaluare a cărților de patrimoniu, atât de la sediul central, cât și de la Biroul Colecții Speciale, Biblioteca „Teleki-Bolyai”, care este tot o secție a Bibliotecii Județene.

În ceea ce priveşte numărul cititorilor, Monica Avram consideră că acesta scade de la an la an. Cu toate acestea, crede că bibliotecile își au rolul lor bine definit în viața comunității. Din totalul cititorilor care trec pragul Bibliotecii Judeţene Mureş 61% îl reprezintă tinerii. Aceste procente sunt valabile în cazul tuturor bibliotecilor județene din România. Pe de altă parte, este foarte adevărat că după finalizarea studiilor de orice nivel, timpul alocat lecturii scade destul de mult. Apar probleme legate de găsirea unui loc de muncă, de adaptarea la un alt mod de viață, existență chiar. Toate acestea duc la o altă prioritizare a timpului liber, în care lectura în particular, frecventarea bibliotecii în general, nu mai este pe locul întâi.