Portalul municipiului Târnăveni

RecentStiri locale

Oare ce ii determina pe oameni sa apeleze la un psiholog si cum decurge o prima sedinta?

Am sa incep prin a defini ce inseamna psihologia. Iar pentru asta am sa fac o analogie simpla: daca medicina se ocupa cu sanatatea fizica, psihologia se ocupa de sanatatea emotionala si sufleteasca a oamenilor. Are in vedere buna lor stare, capacitatea acestora de a depasi incercarile vietii si a trai mai impliniti. De-a lungul timpului au fost multe curente si teorii care au incercat sa descifreze ce se intampla in mintea oamenilor, cum percep ei evenimentele din viata lor si cum se face ca unele persoane reusesc sa traiasca cu zambetul pe buze indiferent de provocarile pe care le au de depasit.

Au fost derulate multe cercetari stiintifice si au fost formulate teorii care sa explice ce se intampla in lumea gandurilor si emotiilor. Asa se faca ca poate ati auzit de psihanaliza initiata de Freud, de logoterapia lui Viktor Frankl, de piramida nevoilor formulata de Abraham Maslow, de experimentele lui Skinner cu porumbei sau de autori contemporani de continut de dezvoltate personala.

Iar daca v-ati intrebat deja daca exista vreun specialist la care puteti apela cand vreti sa traiti mai fericiti sau sa treceti mai usor prin anumite provocari ale vietii, va spun ca specialistul se numeste in general psiholog, este absolvent al  unei facultati de psihologie si a diferitelor programe de studii post-universitare de formare si acreditare.

La fel cum medicii isi pot alege ramura de domeniu in care sa activeze, la fel si psihologii isi aleg ramura in care pot oferi maxim de randament.  Asa se face ca ati auzit de psihanalisti, consilieri scolari, psihoterapeuti, consilieri personali sau coach de dezvoltae personala.

Ceea ce este important de retinut este ca, indiferent de ramura aleasa, un psiholog nu va putea prescrie tratament medicamentos. El isi ofera contributia in cadrul sedintelor de consiliere, in timp ce medicului psihiatru se ocupa de tulburari mintale avansate. Ori psihologul este specializat in a oferi sprijin in dezvoltarea relatiilor, imbunatatirea performantelor si trairea unei vieti mai fericite.

Persoanele care aleg sa consulte psihologul sunt, de obicei, persoane interesate sa isi cultive o stare de implinire personala, familiala sau profesionala. Spre exemplu, poate dori o relatie mai buna cu sotul, cu copii sau doreste sa isi creasca calitatea vietii emotionale. La fel de bine poate solicita sa beneficieze de suportul psihologului in chestiuni precum insomnie, controlarea furiei, incetarea fumatului sau reglarea consumului de substante.

Inclusiv elevii pot beneficia de acest suport, prin faptul ca ii poate ajuta sa invete cum sa invete si sa-si creasca performantele scolare, sa fie mai motivati, ordonati si disciplinati. Viitoarele mamici isi pot gasi raspunsuri cu referire la viitor, copii au sansa de a se dezvolta armonios, adolescentii isi pot clarifica multe confuzii si intrebari specifice varstei, iar adultii isi pot reconfigura traseul vietii in caz de nevoie.

Confruntati cu dificultati fizice, persoanele trecute de tinerete isi pot gasi alinare, o persoana care sa ii asculte sau sa le faca existenta mai placuta.

De obicei, in prima sedinta acceste persoane afla care sunt regulile de interactiune: anume ca principiul de confidentialitate este intotdeauna si fara exceptie respectat, ca intimitatea este garantata si ca tot ce se va aduce in discutie va fi inspre binele persoanei. Tot atunci, persoana are ocazia sa vorbeasca despre ce simte si despre evenimentele prin care trece, eliberandu-se si oferindu-i consilierului imaginea de ansamblu asupra situatiei.

De regula, atunci cand se prezinta la sedinte, aceste persoane constata ca psihologul nu le da sfaturi, nu ii judeca si nu ii influenteaza sa ia vreo decizie pe care ei nu o doresc. Ei gasesc o persoana care ii accepta exact asa cum sunt, le accepta deciziile si opiniile si ii asculta in tot ceea ce au de spus. Ba mai mult, constata ca e chiar placut si relaxant sa participe.

Iar atunci cand emotiile neplacute sau dureroase se intampla sa isi gaseasca cale spre suprafata, consilierul are grija ca persoana sa le faca fata cu demnitate, intelegere si usurinta. Ceea ce e de bine, mai ales ca de-a lungul sedintelor mintea lor incepe sa le fie tot mai limpede si inima tot mai usoara.  Adica se bucura ca redevin ei insisi.

Daca se intampla sa treaca printr-o situatie personala dificila, aceste persoane isi pot pune baza in  consilier, care devine pentru ei un bun ghid si ancora in realitate.  In caz de nevoie, vor putea gasi o oaza de relaxare si detasare, in care sa-si refaca fortele intr-un mediu placut si linistit.

Iar ei inteleg ca persoana care ii asculta o face doar pentru a-i intelege si vorbeste doar pentru a ajuta. Iar cand sedinta se incheie, totul ramane pecetluit pana la urmatoarea lor intalnire.  De obicei, perioada de intalniri se intinde de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de complexitatea si intensitatea situatiei.

Cand starea emotionala si rezolvarea ce-o doreau s-a stabilizat in viata lor, perioada de consiliere se incheie, insa ei stiu ca acelasi persoana ii primeste oricand au ei nevoie.

Nu in ultimul rand, aceste persoane constientizeaza ca mersul la specialist nu este motiv de stigma sociala, ca nu este deloc o rusine si ca, din contra, e o dovada de maturitate si responsabilitate.

In ceea ce priveste raspunsul concret la intrebarea articolului, as vrea sa va ofer un pont, o mica strategie de a face fata sentimentelor neplacute si a va imbunatati starea de bine.

Iar pentru aceasta vreau sa va ganditi la o situatie din viata pe care o simtiti presanta sau pentru  care cautati o cale de solutionare. Daca ati ales una, am sa va rog sa va imaginati ca aceasta are forma unui cub, se face tot mai mica, atata de mica incat devine un cub pe care il puteti tine in palma. Fiind asa mic, toata situatia presanta ramane in acea forma si va lasa libertatea sa o priviti detasat, ca si cum e un obiect separat de d-voastra.

Experimentati putin cum se simte sa o priviti astfel.

Pe acest fond, va invit sa zambiti si sa gasiti o cale de a va simti confortabil in starea in care sunteti.

Miruna Calbor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *