RecentStiri locale

Opere Misionare Pontificale la Târnăveni

„Cu inimi arzătoare formăm comuniune. Și cu Isus pornim la drum în misiune!”

Cu aceste cuvinte inspirate din mesajul Sf. Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor: “Inimi arzătoare, ochii care văd, picioare care merg” (Lc. 24, 13-35), copiii și adolescenții misionari din România pornesc la drum pentru a celebra cea de-a patra aniversare a Zilei Naționale a Copilăriei Misionare Pontificale, care anul acesta are loc sâmbătă, 20 mai, în localitatea Târnăveni, județul Mureș, unde, încă din toamna anului trecut, există un grup de copii misionari aflați sub îndrumarea părintelui paroh, Emil Puia, de la Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

La sărbătoare sunt prezenți misionari greco- catolici din localitatea vecină, Cetatea de Baltă, județul Alba, aflați sub îndrumarea părintelui Sorin Ivan de la Biserica Greco- Catolică „Sfânta Treime“ și circa 70 de participanți misionari din Moldova. Părintele Eugen Blaj, directorul național al Operelor Misionare Pontificale, însoțit de o echipă de misionari, participă de asemenea la cea de-a doua întâlnire a Simpozionului Național pentru Copii și Adolescenți, eveniment la care sunt prezenți membrii misionari din Târnăveni și Cetatea de Baltă.

Totodată, ne aflăm în preajma zilei de naștere a Sfintei Copilării: în urmă cu 180 de ani, la data de 19 mai 1843, episcopul francez Charles de Forbin Janson inaugura această mișcare mondială inspirată din viața copilului Isus, implicându-i pe copiii din Franța în susținerea copiilor din China, care mureau fără a fi botezați. În scurt timp, ecoul copiilor misionari a depășit granițele țării, făcându-se auzit în toată Europa, în SUA și Canada. Angajamentul copiilor care doreau să se înroleze în cadrul asociației era recitarea rugăciunii “Bucură-te, Marie” în fiecare zi și oferirea unui bănuț pe lună. Rugăciunile și sacrificiile copiilor erau îndreptate către copiii din misiunii, sub motto-ul „Copiii sprijină copiii”, inspirat din carisma fericitei Pauline Jaricot, fondatoarea Răspândirii Credinței,pe care o promova în Franța pentru adulți prin rugăciunea Rozariului Viu și a colectei săptămânale. Copiii și adolescenții misionari din România și Republica Moldova au parcurs un drum sinodal împreună cu Biserica Universală, astfel că în pregătirea lor s-au lăsat inspirați de cuvintele cheie propuse de Papa Francisc: comuniune, participare, misiune.

În cadrul Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, mulți copii și adolescenți vor adera la Opera Copilăriei Misionare printr-un angajament misionar. Sfânta Liturghie va fi anticipată de un pelerinaj religios, iar după amiază, începând cu ora 15, va avea loc un spectacol plin de surprize frumoase, intitulat “Copiii îi ajută pe copiii” care se va desfășura la Centrul Cultural „Victoria, la care va participa și Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.