Organizaţiile membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale cer demisia primarului din Târgu Mureş
Organizaţiile membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, printre care se numără şi UDMR, cer demisia primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi condamnă, într-o declaraţie comună, afirmaţiile acestuia despre romi şi familiile care îşi doresc copii, pe care le consideră rasiste.
În declaraţia comună, asumată de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României, se arată că afirmaţiile primarului din Târgu Mureş sunt discriminatorii, instigă la ură, dezbinare şi conflicte şi încalcă mai multe articole din Constituţie.
“Afirmaţiile edilului sunt discriminatorii, instigă la ură, dezbinare şi conflicte între locuitorii acestei ţări. Totodată încalcă mai multe prevederi din Constituţie, care prevăd că: cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări (art.16), autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi private (art.16, alin.1), persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri(art.16, alin.2), părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri,educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine(art.47, alin.1),copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor(art.49, alin.1), statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trăi decent(art.29, alin.6),respectiv, România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială, (art.4, alin.2)”, se arată în declaraţia citată.
Totodată, semnatarii documentului îşi exprimă convingerea că nimeni nu poate controla viaţa intimă şi familială şi că aceste afirmaţii amintesc de perioada comunistă, când statul controla dreptul de a naşte copii.
“Aceste afirmaţii, deşi au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, ne amintesc de România ceauşistă, în care statul controla dreptul de a naşte copii. Cine afirmă aşa ceva, nu are ce căuta într-o funcţie publică! Amintim faptul că municipiul Târgu Mureş este un un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care convieţuiesc paşnic de sute de ani. Prin afirmaţiile sale, primarul Dorin Florea, a incitat populaţia din Târgu Mureş şi ţară, la ură şi discriminare împotriva minorităţii rome”, se precizează în declaraţia comună.
În finalul documentului, organizaţiile membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale punctează că au căzut de acord că “Dorin Florea trebuie să-şi ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, şi totodată, să demisioneze din funcţia pe care o ocupă”.
Declaraţia este asumată de organizaţiile membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, un organ consultativ al Guvernului României, format din reprezentanţii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat săptămâna trecută că acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului ar trebui abordată într-un alt mod decât în prezent, el propunând introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care doresc să aibă copii, pentru a se evita situaţiile în care sunt aduşi pe lume copii doar ca părinţii să aibă o sursă de venit.
Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat şi a stabilit că afirmaţiile făcute de Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv al unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură şi depăşind limitele libertăţii de exprimare, edilul fiind amendat cu 10.000 de lei.
În replică, primarul din Târgu Mureş a arătat că graba cu care a primit amenda de 10.000 de lei din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) dovedeşte faptul că nu se doreşte rezolvarea problemei pe care a ridicat-o şi că aceasta este o modalitate de “punere a pumnului în gură”. AGERPRES