(P) Apa pe câmpie, Autostrada și salvarea Fabricii de Zahăr. Trei obiective, trei reușite!
Introducerea apei pe Câmpia Mureșeană
În prezent, magistrala de apă pentru Câmpia Mureșeană este finalizată, iar acum se efectuează ultimele lucrări la rețelele locale și racorduri, iar, în scurt timp, mureșenii de pe Câmpie vor avea tot timpul anului apă potabilă la robinet. Realizarea acestui proiect major nu ar fi fost posibilă fără implicarea social-democraților mureșeni. Este vorba despre implicarea directorului executiv al ADI Aquainvest, Ovidiu Dancu (consilier județean PSD), cel care a văzut oportunitatea „ultimului tren” și a inițiat de urgență începerea demersurilor, precum și despre implicarea Dumitriței Gliga, deputat PSD de Mureș, prin demersuri oficiale și prin discuții cu responsabilii din ministerele de resort, la București. Aducțiunea de apă a fost împărțită în trei lucrări distincte, acoperind 25 de localități, beneficiari fiind peste 10.000 de locuitori. Investiția totală a fost de aproximativ 38,5 milioane de lei (fără TVA) pentru conducta Luduș – Grebenișu de Câmpie, iar lucrările interne de apă pentru diverse comune au fost estimate la 28,2 milioane de lei (fără TVA).
În plan: aducțiunea de apă Luduș – Cuci
Județul Mureș continuă extinderea sistemului de alimentare cu apă prin implementarea aducțiunii Luduș – Cuci, parte a Master Planului regional de apă. Proiectul va conecta conducta de aducțiune Luduș – Grebenișu de Câmpie la Gospodăria de apă Cuci, oferind locuitorilor comunei Cuci un sistem centralizat de alimentare cu apă, care nu există în prezent.
Finalizarea, cu opt luni mai devreme, a Lotului Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada A3
Prin perseverența ministrului PSD al Transporturilor lucrările la lotul 3 Chețani – Câmpia Turzii, pe tronsonul de 16 km al Autostrăzii Transilvania, au fost finalizate cu opt luni înainte de termenul stabilit. Tronsonul a fost deschis în decembrie 2022 și permite circulația pe autostradă între Târgu Mureș și Cluj-Napoca, oferind un traseu neîntrerupt de peste 200 de km.
Nodul de coborâre de pe autostradă, la Luduș – oportunitate pentru dezvoltarea zonei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat proiectarea unui drum de legătură între Autostrada A3 și zona industrială a orașului Luduș. Proiectul include o pasarelă și două sensuri giratorii, cu scopul de a fluidiza traficul în zonă. Deputatul Dumitrița Gliga a subliniat importanța acestui nod de coborâre pentru dezvoltarea orașului.
Pasarelă în Chețani, pentru accesul fermierilor la terenuri
În octombrie 2022, deputatul Dumitrița Gliga a discutat la Ministerul Transporturilor despre construirea unei pasarele în comuna Chețani, pentru a facilita accesul fermierilor la terenurile agricole. Ministerul a analizat deja opțiunile de finanțare, având în vedere impactul economic semnificativ asupra comunității.
Fabrica de Zahăr din Luduș – salvată
Fabrica de Zahăr de la Luduș a fost salvată de la a fi distrusă după negocierile miniștrilor PSD ai Agriculturii și implicarea doamnei deputat Dumitrița Gliga, în perioada 2021-2022. La începutul lunii noiembrie 2024 a avut loc o întâlnire a managementului fabricii cu reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „Beta” din Luduș, în cadrul căreia s-au discutat aspecte legate de campania de prelucrare a sfeclei de zahăr, aflată în derulare. Suprafața contractată în 2024 este de 8.800 de hectare, ceea ce înseamnă că în toamna acestui an la Fabrica de Zahăr Luduș se va obținere o cantitate de peste 65.000 de tone de zahăr Bod, 100% românesc, ce va duce la diminuarea semnificativă a importurilor. În același timp, în urma prelucrării sfeclei de zahăr, se vor obține și cantități considerabile de produse secundare tip melasă și borhot, materii prime folosite foarte mult în industria alimentară şi cea a furajelor pentru hrana animalelor.
Investiție de peste 30 de milioane de lei în străzile din Luduș
Un proiect de peste 30 de milioane de lei, a cărui finanţare a fost obţinută de Primărie prin programul „Anghel Saligny”, schimbă aspectul cartierelor ludușene. Prin proiectul „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș” vor fi modernizate, până în iunie 2025, peste 8 km de drumuri. Lucrările constau în: modernizarea părții carosabile, realizarea de parcări asfaltate sau pavate, realizarea de trotuare și piste de biciclete, realizarea unor spații verzi.
CMF 11240017