PSDRecentStiri locale

(P) Hidrocentrala Răstolița: o realizare remarcabilă, grație eforturilor Dumitriței Gliga. A fost semnat Acordul de Mediu


Posted on by Punctul

În data de 28 octombrie, în prezența dnei deputat Dumitrița Gliga și a dlui Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a fost semnat Acordul de Mediu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița. Aceasta după ce „Hidroelectrica a obţinut şi a înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureș avizul favorabil emis de Administrația Parcului Național Călimani, proiectul de aviz de gospodărire a apelor emis de Administrația Bazinală de Apă Mureș și avizul emis de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – serviciul teritorial Mureș”, lucruri precizate de Dumitriţa Gliga anterior semnării.

Ea a arătat că, în urma ședinței Comisiei de analiză tehnică din data de 17 septembrie, APM Mureș a luat decizia favorabilă emiterii acordului de mediu pentru proiectul „Scoatere definitivă din fondul forestier și defrișare teren în vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstolița”, decizie condiționată de obținerea celor trei avize menționate.

Proiectul prevede scoaterea din fondul forestier la cota 760, urmată de umplerea până la cota 720, a unei suprafețe de 171 de ha, cu defrișarea a 39,38 ha și captări pe cursurile de apă Răstolița, Gălăoaia Mare, Gălăoaia Mică, Vișa. Din considerente ce țin de protejarea habitatelor, s-a renunțat la captarea celorlalte trei cursuri de apă. De asemenea, proiectul include măsuri de reducere, până la eliminare a impactului asupra biodiversității.

„Pentru noi, cei din PSD Mureș, acest baraj reprezintă un lung șir de documentații, discuții, implicare constantă în ultimii ani, iar construcția este la un stadiu atât de avansat, încât am putea spune că din acest moment este o rușine națională să nu-l punem în funcțiune”, declara, în urmă cu doi ani, Dumitrița Gliga, referinduse la situația Hidrocentralei de la Răstolița. Această afirmație ilustrează angajamentul social democraților din Mureș pentru urgentarea finalizării lucrărilor și implicarea încă din 2016, atât pe linie guvernamentală, cât și parlamentară, în deblocarea lucrărilor și legislația necesară pentru finalizarea barajului.

Astfel:

2017 – Guvernul PSD a dat HG pentru expropriere, cuprinzând lista proprietarilor de pe coridorul afectat de această lucrare;

februarie 2022 – am făcut prima vizită la Baraj și am inițiat o lege pentru finalizarea lucrărilor;

februarie 2022 – prima vizită cu reprezentanții Hidroelectrica – hotărâtă să finalizeze construcția;

2022 – am prezentat lucrările impresionante realizate la barajul de la Răstolița;

august 2022 – finalizarea planurilor parcelare, în vederea exproprierii persoanelor fizice;

septembrie 2022 – am vizitat barajul cu președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate;

iunie 2023 – am votat în Parlament Legea prin care Hidrocentrala Răstolița a fost declarată OBIECTIV DE INTERES PUBLIC MAJOR;

martie 2024 – am participat la comandamentul de lucru la Barajul de la Răstolița împreunâ reprezentatnții Guvernului și ai Hidroelectrica, pentru a vedea modul în care lucrările avansează.

iunie 2024 – Barajul de la Răstolița prinde viață. Al doilea comandament de lucru – au fost aduse noi instalații, s-au făcut racordurile pentru panourile de control din Hidrocentrală.

iulie 2024 – am participat la dezbaterile publice pentru obținerea Acordului de mediu.

august 2024 – am prezentat noi lucrări efectuate.

octombrie 2024 – APM Mureș a luat decizia favorabilă emiterii acordului de mediu.

Investiția va avea o putere instalată de 35,2 MW și o capacitate de producție anuală de energie, de 58,14 GWh/ an, fiind primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990. În primul rând, punerea în funcțiune va fi foarte importantă pentru echilibrarea sistemului energetic la nivel județean și nu numai. Vorbim de energie verde, care poate fi obținută 24h din 24h. De asemenea, poate asigura regularizarea debitului de apa și poate fi o alternativa pentru alimentarea cetățenilor cu apă potabilă, pe viitor. După obținerea Acordului de Mediu, urmează ultimele etape: adoptarea Hotărârii de Guvern pentru defrișarea cuvei lacului, finalizarea lucrărilor care mai trebuie executate, defrișarea, umplerea lacului și, bineînțeles, uzinarea.

CMF 11240017