PSDRecentStiri locale

(P) Județul Mureș, un jucător-cheie în agricultura românească

Pentru PSD, agricultura a fost întotdeauna o prioritate. În perioadele în care PSD a fost la guvernare, subvențiile pentru fermieri nu au întârziat, iar Județul Mureș a beneficiat de atenția miniștrilor social-democrați, care au vizitat ferme, unități de procesare și piețe agroalimentare. Mureșul este un important producător de lapte, carne și sfeclă de zahăr, iar fermierii din zonă și-au demonstrat forța la protestele din 2022 și 2023. Ministrul Agriculturii, Ionuț Barbu, a transmis mesaje puternice Comisiei Europene, în urma întâlnirilor cu fermierii de la Târgu Mureş, care au avut loc la începutul acestui an.

Subvenții, finanțare și investiții în agricultura din Mureș – peste 167 de milioane de euro

În județul Mureș sunt peste 40.700 de fermieri care, prin intermediul a 70 de programe de subvenții, plăți directe și ajutoare pentru fermieri de la bugetul de stat și din fonduri europene, beneficiază de suma totală de 167.745.223 de euro (833.693.758 de lei). Este vorba despre: sprijin în privința veniturilor; sprijin pentru tinerii fermieri; sprijin pentru protejarea mediului și bunăstarea animalelor; sprijin pentru soia, lucernă; sprijin pentru legume și fructe, sfeclă de zahăr; sprijin pentru vaci de lapte, carne de vită, ovine, caprine; agricultură ecologică.

Peste 18.700 de fermieri din județul Mureș au putut aplica pentru programele de subvenții și schemele de ajutor din bugetul național: plată pentru culturi pe teren arabil, plăți cuplate pentru carne de vită și mânzat, lapte de vacă, ovine, caprine, sfeclă de zahăr, hamei și tutun, precum și pentru programele „Tomata” (1.500 euro/beneficiar/an), „Usturoiul” (1.500 euro/ beneficiar/an), „Legume în spații protejate” (1.000 euro/beneficiar/an), „Programul privind creșterea producției de cartofi” (200 euro/ ha/beneficiar/an); schemele de ajutor pentru reducerea accizei la motorină; susținerea producției de carne de pui și a producției de carne de vită și de porc.

De asemenea, agricultorii din Mureș pot accesa programul „Creditul Fermierului”, prin care MADR acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 de luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

Valoarea producției agricole în Mureș

Valoarea totală a producției agricole din România este de 109.567.691.000 de lei, iar valoarea totală a celei din Mureș este de 3.132.672.000 de lei, adică 2,9% din totalul național. Valoarea totală a producției vegetale din România este de 71.915.376.000 de lei, iar valoarea totală a celei din Mureș este de 2.093.444.000 de lei, adică 2,9% din totalul național. Valoarea totală a producției animale din România este de 34.863.190.000 de lei, iar valoarea totală a celei din Mureș este de 1.027.259.000 de lei, adică 2,9% din totalul național.

Valoarea totală a serviciilor agricole din România este de 2.789.125.000 de lei, iar valoarea totală a celor din Mureș este de 11.969.000 de lei, adică 0,4% din totalul național.

Contribuția Dumitriței Gliga la modificarea legislației cadastrale – ajutor major pentru agricultură

Dumitrița Gliga a jucat un rol esențial în simplificarea procesului de intabulare a imobilelor, prin susținerea mai multor proiecte de lege care modifică Legea cadastrului. Astfel, prin fonduri europene accesate de Primării și datorită noii legislații, posesorii și deținătorii de terenuri pot deveni, gratuit, proprietari în Cartea Funciară. Printre principalele realizări se numără: notarea posesiilor: intabularea se poate face și în baza posesiei, iar aceasta se poate nota în cartea funciară și pentru imobilele cu proceseverbale de punere în posesie, noua normă oferind claritate juridică pentru cetățeni.

• Intabularea terenurilor aferente locuințelor: terenurile curților și grădinilor pot fi intabulate în favoarea actualilor deținători, pe baza înscrierilor existente în Registrul agricol.

• Simplificarea procedurilor: procedura de înscriere a construcțiilor în Programul Național de Cadastru a fost simplificată.

• Extinderea Programului Național de Cadastru: acest program va continua până la finalizarea înregistrărilor în toate unitățile administrativ-teritoriale din România.

• Cofinanțare pentru primării: primăriile care desfășoară lucrări de cadastru sistematic sau planuri parcelare primesc sprijin financiar din partea ANCPI. Prin aceste inițiative legislative, s-a creat un cadru legislativ care permite intabularea gratuită a terenurilor pentru proprietari și posesori, fără costuri suplimentare pentru cetățeni.

Ridicarea condițiilor GAEC 7 și 8

Ministrul PSD al Agriculturii a obținut eliminarea cerințelor GAEC 7 și 8, care obligau fermierii să demonstreze rotația culturilor și să lase terenuri neutilizate. În acest demers, România a avut sprijinul altor 15 state, iar ministrul Barbu a anunțat că România își va asuma o poziție fermă în fața Comisiei Europene.

Întâlnirea fermierilor cu ministrul Agriculturii

Pe 22 ianuarie, fermierii din Mureș s-au întâlnit cu ministrul PSD Florin Barbu, pentru a discuta revendicările lor. În discuțiile purtate, , fermierii au subliniat problemele specifice zonei, cum ar fi insuficienta subvenție la motorină pentru relieful deluros. Protestele fermierilor au fost suspendate după negocierile de la Târgu Mureș.

Fabrica de Zahăr din Luduș – salvată. Produce în continuare zahăr românesc

Putem afirma că Fabrica de Zahăr de la Luduș a fost salvată de la a fi distrusă și după negocierile miniștrilor PSD ai Agriculturii și implicarea dnei deputat Dumitrița Gliga, în perioada 2021-2022. Directorul APIA Mureș a lăudat cumpărarea Fabricii de Zahăr din Luduș de către un investitor român, evidențiind succesul acestuia în a produce 24.000 de tone de zahăr în toamna lui 2023. De asemenea, peste 4.000 de hectare de sfeclă de zahăr au fost contractate pentru 2024 în județul Mureș, din totalul de peste 8.000 ha. „E un lucru mai mult decât pozitiv, chiar de lăudat faptul că, iată, un investitor român a reușit să salveze de la tăiat Fabrica de Zahăr din Luduș, deși aproape toată industria românească a ajuns materie primă pentru siderurgie. Cred că este un exemplu unic la nivel național. Mai mult decât atât, fabrica a funcționat, așa că adresez felicitări patronatului și fermierilor care au avut încredere în această cultură”, a spus Ovidiu Săvâşcă.

Cultura de sfeclă de zahăr vine ca o supapă pentru fermieri în rotația culturii și ca profitabilitate, pentru că prețul negociat a fi oferit a fost de 46 de euro tona, iar subvenția a fost de 1.200 de euro la hectar. Se poate ajunge la profituri de la 2.000 de euro, în funcție de cantitatea de sfeclă care se recoltează la hectar. La acestea se adaugă și ajutorul Fabricii, care constă în livrarea către fermieri a semințelor, a îngrășămintelor, plata transportului etc.

Ultimele măsuri de sprijin pentru fermieri, adoptate de Guvern

Plata despăgubirilor pentru culturile calamitate a început din 16 octombrie. S-a aprobat mecanismul prin care se acordă 1000 de lei pentru fiecare hectar de cultură calamitată. Este pentru prima dată când Guvernul acordă aceste despăgubiri chiar în anul producerii calamităților. Fermierii pot utiliza creditul agricol garantat de stat, inclusiv pentru plata furnizorilor. Prin extinderea creditului agricol, împrumuturile avantajoase, garantate de stat, pot fi utilizate și pentru plata datoriilor restante către furnizori ori pentru furnizorii de inputuri.

PROGRAMUL “TÂNĂRUL FERMIER”:

• Grant de până la 70.000 Euro, 100% nerambursabil, pentru susținerea tinerilor fermieri la început de activitate.

• Grant de până la 200.000 Euro per proiect, 100% nerambursabil, destinat tinerilor fermieri deja instalați sau fermierilor recent instalați.

Sprijinul nerambursabil este în valoare de 80% din costurile eligibile pentru investiții. Sunt eligibile achizițiile de utilaje agricole, remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activități agricole, inclusiv cele pentru obținerea bazei furajere) și echipamente performante, precum cele pentru gestionarea și utilizarea îngrășămintelor și/sau a produselor de protecție a plantelor. Mulți tineri fermieri au ales să achiziționeze tractoare noi produse la Reghin, astfel că fabrica de aici a primit un real sprijin prin implementarea acestui program.

„RABLA PENTRU TRACTOARE” ȘI-A DUBLAT BUGETUL la cerea fermierilor, ajungând la 1 miliard de lei

Valoarea maximă a tractorului sau a mașinii agricole achiziționate prin acest program nu trebuie să depășească echivalentul în lei al sumei de 55.000 de euro, TVA inclus. Tinerii fermieri cu vârsta de până la 40 de ani beneficiază de 80% finanțare nerambursabilă, iar ceilalți fermieri de 65% finanțare nerambursabilă. Recent, la IRUM Reghin, au fost organizate vizite ale unor grupuri mari de fermieri din diferite zone ale țării, interesați de achiziția de tractoare prin acest program.

CMF 11240017