PSDRecentStiri locale

(P) Un proiect marca PSD Mureș: Introducerea apei pe Câmpia Mureșeană – un vis devenit realitate

„Suntem nevoiți ca zilnic să ducem apă oamenilor cu mașina de pompieri a primăriei. Apă, doar pentru spălat și pentru animale, pentru că nu este potabilă. Am săpat și noi la mare adâncime pentru a găsi apă. Este un locuitor care are un puț la 120 de metri și abia are apă”, declara primarul, unitățile de învățământ nu au avize sanitare de funcționare din cauza lipsei apei potabile. Nici în alte comune de pe Câmpie situația nu era mai bună. „Când este secetă, raționalizăm furnizarea apei. Câteva zile primesc apă cei de pe partea stângă, iar apoi cei de pe dreapta. Altfel, nu ne descurcăm. Însă, în problema apei, suntem legați de mâini și de picioare. Oamenii nu mai au răbdare, nu mai cred că se va face ceva. Ar fi dispuși să mai aștepte un an, doi, însă nu se vede nimic concret cu acest proiect”, spunea, tot în mai 2022, primarul din Șăulia, Dorel Vancea. Aproape nimeni din această zonă a județului nu mai credea că, vreodată, va avea apă potabilă. Iată, însă, că astăzi magistrala este finalizată, iar acum se efectuează ultimele lucrări la rețelele locale și racorduri, iar, în scurt timp, mureșenii de pe Câmpie vor avea apă potabilă permanent la robinet.

Implicarea liderilor PSD Mureș, esențială în introducerea apei pe Câmpie

Realizarea acestui proiect major nu ar fi fost posibilă fără implicarea social-democraților mureșeni. Este vorba despre implicarea directorului executiv al ADI Aquainvest, Ovidiu Dancu (consilier județean PSD), cel care a văzut oportunitatea „ultimului tren” și a inițiat de urgență demersurile, precum și implicarea Dumitriției Gliga, deputat PSD de Mureș, implicată în demersuri oficiale și discuții personale cu responsabilii din ministerele de resort, la București. De ce trebuia ca totul să se producă rapid? Pentru că demersurile începeau în vara lui 2022, iar proiectul trebuia să fie licitat și finalizat până la 31 decembrie 2023. Lucru care s-a realizat, până la urmă, la termen.

Cronologia proiectului

• 16 mai 2022: Dumitrița Gliga adresează o interpelare la Camera Deputaților pentru a obține clarificări cu privire la stadiul proiectului de aducțiune a apei Miheșu de Câmpie – Luduș.

• 5 iulie 2022: A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru proiect.

• 18 august 2022: A fost obținut acordul de mediu.

• 3 noiembrie 2022: Au fost publicate licitațiile pentru proiectare și execuție.

• 29 martie 2023: A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor.

• 28 decembrie 2023: Au fost finalizate lucrările și recepția magistralei.

Realizările proiectului

• Aducțiunea de apă a fost împărțită în trei lucrări distincte, acoperind 25 de localități, beneficiari fiind peste 10.000 de locuitori.

• Investiția totală a fost de aproximativ 38,5 milioane de lei (fără TVA) pentru conducta Luduș – Grebenișu de Câmpie, iar lucrările interne de apă pentru diverse comune au fost estimate la 28,2 milioane de lei (fără TVA).

Situaţia la zi

Deși magistrala de apă Luduș – Miheșu de Câmpie a fost finalizată și recepționată, locuitorii Câmpiei Mureșene nu au apă curentă în gospodării din cauza unor lucrări ce trebuie finalizate la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT).

Progrese și probleme

1. UAT Sânger: gospodăria de apă 2 este 90% finalizată, iar legăturile hidraulice urmează să fie realizate.

2. UAT Tăureni: stația de clorinare este finalizată; trebuie realizate legăturile între magistrală și gospodăria de apă.

3. UAT Zau de Câmpie: a fost executată stația de pompare, dar este necesară obținerea autorizației pentru un nou traseu de conductă.

4. UAT Miheșu de Câmpie: gospodăria de apă este finalizată, dar trebuie montate pompele și realizate branșamentele individuale.

5. UAT Șăulia: gospodăria de apă a fost realizată, dar sunt necesare legăturile cu sistemul vechi.

6. UAT Grebenișu de Câmpie: două stații de pompare au fost realizate, dar trebuie echipate. Fiecare UAT a realizat stații de clorinare, iar lucrările vor fi completate până la începutul lunii noiembrie. Apoi, sistemul va necesita dezinfectare. Proiectul, finanțat prin POIM, cu o valoare de 38.500.000 de lei (fără TVA), va asigura apă potabilă pentru 10.000 de locuitori din 25 de localități, inclusiv pe timp de vară.

Urmează aducțiunea de apă Luduș-Cuci

Județul Mureș continuă extinderea sistemului de alimentare cu apă prin implementarea aducțiunii Luduș-Cuci, parte a Master Planului regional de apă. Aducțiunea va capta apă din râul Mureș, cu un debit de 160 litri pe secundă, având calitate conformă. Proiectul va conecta conducta de aducțiune Luduș-Grebenișu de Câmpie la Gospodăria de apă Cuci, oferind locuitorilor comunei Cuci un sistem centralizat de alimentare cu apă, care nu există în prezent.

Investițiile în extinderea rețelelor de apă potabilă din județ vor continua

După ce din Masteplanul județean de apă – canal au fost desprinse cele două proiecte privind aducțiunile de apă pe Câmpia Mureșeană și pe Valea Nirajului au rămas o serie de investiți care urmează a fi realizate în perioada următoare. Partidul Social Democrat prin reprezentanții săi a dat o atenție deosebită acestui domeniu vital pentru dezvoltarea județului. Social democratul Ovidiu Dancu, consilier județean și directorul AquaInvest Mureș, ne-a pus la dispoziție datele privind investițiile care urmează a fi realizate în acest domeniu. Mai jos vă prezentăm localitățile unde vor avea loc lucrări de extindere și de reabilitare a rețelelor de apă.

Cifre privind iinvestițiile necesare în sectorul de apă potabila la nivelul întregului județ: Total populație bebeficiară: beneficiari: 142.779 Extindere rețele de apă: 237.245 metri Reabilitare rețele de apă: 13.140 metri Extindere statii de pompare conducta de aductiune: 24 Rezervoare noi: 18 Extindere stații de pompare: 13 Rețea de distributie: 285.310 metri Extindere: 264.867 metri Reabilitare: 20.443 metri

Vor fi realizate lucrări pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă, a rețelelor de distributie apă potabilă, a aducțiunilor sau reabilitări în următoarele unități admistrativ – teritoriale cuprinse: Târgu Mureș, Reghin, Târnăveni, Luduș, Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului, Acățari, Bahnea, Bălăușeri, Coroisânmărtin, Cuci, Daneș, Ernei, Fântânele, Gălești, Gheorghe Doja, Lunca, Mica, Nadeș, Neaua, Pănet, Păsăreni, Vărgata, Vețca, Viișoara, Zagăr.

CMF 11240017