RecentStiri locale

Părintele Jan Nicolae suspendat pentru 30 de zile de către reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe

Părintele Jan Nicolae a slujit și la Târnăveni unde a fost cunoscut cu ani în urmă și pentru realizarea unei emisiuni locale de religie la postul local TV-AS.

Mai mulți preoți și oameni de cultură au luat atitudine și au criticat dur decizia Arhiepiscopului Irineu. Jan Nicolae nu mai are voie să slujească în biserica la care este paroh, timp de 30 de zile. Motivul ar fi fost reprezentat de faptul că preotul ar fi oficiat o liturghie în timpul nopții, iar plângerea ar fi fost despusă de către al doilea preot care slujește la biserica respectivă.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au refuzat să dea detalii cu privire la decizia controversată. Printre oamenii de cultură care au luat poziție este și scriitorul, diplomatul și teologul Teodor Baconschi. 

Aflu că Părintele Profesor Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, a fost oprit de la cele sfinte pentru o lună, ca pedeapsă pentru că a slujit Sf. Liturghie într-o noapte, ceea ce nu deloc necanonic, așa cum am observat la Athos și în alte locuri de veche tradiție ortodoxă. Cum știu că pagina mea este citită și de ierarhii noștri, țin să protestez împotriva acestei decizii arbitrare și complet nefondate.

Părintele Profesor Jan Nicolae este un preot exemplar, dăruit cu toată ființa Bisericii lui Hristos, un om învățat, modest și cu o lucrare misionară de prim plan.  Mărturisesc aici și că m-a scos dintr-un impas spiritual, dovedind tact pastoral, dragoste și înțelepciune.  Astfel de slujitori ai Sfântului Altar ar trebui prețuiți, sprijiniți și protejați de orice episcop care-și respectă menirea, nu persecutați sub pretexte străvezii, produse birocratic”, a transmis Baconschi.

Sacerdot și profesor universitar la Alba Iulia

Jan Nicolae este de 19 ani preot paroh la Biserica Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom, din cartierul Micești din Alba Iulia, una dintre cele mai spectaculoase din România, denumită și Arca Noetică. Este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Facultății de Teologie a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și este specialist în antropologie, istorie și etnologie religioasă.preotul Jan Nicolae și biserica denumită „Arca Noetică” FOTO Facebook

preotul Jan Nicolae și biserica denumită „Arca Noetică” FOTO Facebook

Decizia este criticată și de directorul editorial al publicației „Lumea Credinței”, Răzvan Bucuroiu. 

Arhiereul Irineu de la Alba Iulia, fost adept al rătăcirii numită «Noul Ierusalim de la Pucioasa» (de care s-au dezis până și întemeietorii ei), a comis un act pe care mintea mea refuză să-l înțeleagă.

Astfel, numitul ierarh a suspendat pe termen de 30 de zile unul dintre cei mai cultivați, activi, serioși și harismatici preoți: Jan Nicolae. Sacerdot și profesor universitar la Alba Iulia, prieten și sfătuitor al multor intelectuali români, intim al unor sfinți încă necanonizați (Ioan Iovan, Maica Siluana), ctitor al unuia dintre cele mai frumoase, uimitoare și inedite proiecte arhitectonice și iconografice îngemănate în Arca Noetica, acest vrednic preot al lui Hristos a săvârșit o liturghie în timpul nopții, în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Pe lângă faptul că Hristos însuși a frânt pâinea (adică a întemeiat concret practica liturgică) seara, pe lângă faptul că Sf. Apostol Pavel (vezi în Fapte, 20) după ce a vorbit cu ucenicii săi până la miezul nopții, a frânt pâinea iar apoi a plecat în zori, însuși Muntele Athos ține liturghia în puterea nopții – deși acolo sunt urmărite ceasurile bizantine, dar afară tot noapte neagră este. Așadar, ce motiv real de suspendare avea Irineu?”, a precizat Răzvan Bucuroiu.

Sursa: adevarul.ro