PAULOWNIA – O AFACERE DIN CARE SA CASTIGI 30.000 EURO/HA CHIAR DIN CEL DE-AL 3-LEA AN!

Una dintre cele mai apreciate afaceri este afacerea cu arbori Paulownia. Cunoscut si drept Copacul Printesei, arborele Paulownia suscita acum interesul oamenilor de afaceri, dornici de noi solutii de a face bani. Este un copac multi-functional si revolutionar de origine chineza, ce are cea mai rapida crestere din lume.

Este recomandat pentru a exista rentabilitate ca plantatia sa fie inceputa cu un teren de minimum 1 ha. Cu cat suprafata de teren este mai mare cu atat rentabilitatea creste. Pe aceasta suprafata, in functie de specie si destinatia plantatiei, puteti stabili si densitatea arborilor. Pentru obtinerea de cherestea, unii specialisti recomanda ca plantarea sa se faca la 5×5 metri distanta si astfel densitatea maxima sa fie de 400 de copaci pe hectar. Paulownia Romania recomanda plantarea din 4 in 4 m avand astfel 600 arbori/ha.

Cererea globala de lemn si cherestea a continuat sa creasca inca de la mijlocul anilor 1980, precum si aceea de produse din lemn. Asadar, cea mai importanta piata este Japonia, iar principalii clienti sunt cei din industria de constructii. Paulownia, este o oportunitate in curs de dezvoltare pentru silvicultura dar producatorii la scara mica este putin probabil sa fie capabili sa vinda busteni catre fabrici sau marii importatori. A cultiva un singur hectar este doar un inceput. Daca veti infiinta o plantatie pe mai multe hectare atunci o mare parte din lemn puteti sa-l exportati, cheresteaua de calitatea A fiind foarte cautata in afara. Reziduurile (30%) pot fi folosite ca biomasa in uzinele care folosesc principiul gazificarii pentru obtinerea energiei verde.

Care sunt regulile de crestere a acestui arbore?

Pentru a incepe o afacere de acest gen este important sa cunoasteti arborele. Inca din anul 1972, arborele a fost supus modificarii genetice pentru a rezista la temperaturi mai ridicate (+50) sau mai scazut (-30). Este esential ca arborele sa nu fie plantat in timpul perioadelor cu temperaturi extreme. De asemenea, plantarea trebuie sa se realizeze in soluri bine drenate, cultura sa fie aparata de buruieni, cel putin pana la stabilizarea plantei si sa-i fie asigurat necesarul de apa in timpul verii. Paulownia trebuie sa beneficieze de o buna fertilizare pentru a creste cat mai rapid, iar aplicarea taierilor si toaletarilor ajuta la obtinirea unei bune productii de lemn. Acestea sunt cateva reguli simple pentru o plantatie sanatoasa, in ceea ce privesc punctele unei afaceri bune, va oferim o lista detaliata mai jos. 
O lista consistenta de superlative face din arborele Paulownia axul central al unei afaceri extrem de profitabile:

1. Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume: 20 metri in 3 ani, in conditii de ingrijire corecta. In doar 9 ani poate atinge inaltimea maxima!

2. Isi asuma cu gratie si flori superbe rolul de arbore ornamental.

3. Lemnul sau este de esenta dura, cu aspect frumos, curat, neted, fara noduri – Paulownia este minunat pentru mobila si cherestea.

4. Prezinta un grad ridicat de prelucrabilitate.

Continuarea pe ideideafaceri.ro