PE CÂND FESTIVALUL PERFECT? (Analiza Tirnaveni.ro)

Sâmbătă şi duminică peste 8000 de persoane au ieşit în zona centrală cu prilejul festivalului intitulat Zilele Tineretului, dar asta nu înseamnă că au fost şi mulţumiţi de ce au găsit acolo. Problema la Târnăveni este însă una istorică. Lipsa evenimentelor de orice fel de-a lungul timpului, care să scoată oamenii din case şi-a spus cuvântul şi de această dată. Adulţii au ieşit să socializeze şi altfel decât online, iar copiii au avut ocazia să se distreze la parcurile de joacă, destul de scumpe de altfel. Toate ar fi bune şi frumoase, dar ca de fiecare dată există şi probleme.
-Este nepermis în centrul unui municipiu ca unii comercianţi să îşi întindă corturile în parcuri, care nu au fost destinate campingului, să îşi întindă masa, să îşi facă nevoile în diverse locaţii publice şi să se spele pe corp la ţâşnitorile cu apă potabilă. La fel de nepermis este şi pentru o mare parte a localnicilor care au procedat similar.
-Este nepermis ca în faţa scenei să se afle doar persoane nespălate şi într-o avansată stare de ebrietate.
-Este nepermis ca prin centrul municipiului, între mese să se plimbe mereu zeci de cerşetori sau hoţi de buzunare, la fel de certaţi cu apa şi săpunul.
Nu contează în niciun fel etnia ci strict gradul de civilizaţie şi comportament. În cazul de faţă forţele de ordine, ar fi trebuit să intervină ferm, din păcate numeric au fost depăşite de situaţie. Aspectele nepermise, dar foarte deranjante pentru restul oamenilor civilizaţi sunt mult mai multe şi au stricat aspectul unei sărbători, care fi trebuit să fie una a tinereţii.
Economic situaţia este însă mai complicată. Nemulţumirile la adresa spectacolului de pe scenă pot fi formulate pe bună dreptate, dar să nu uităm că orice artist valoros are un preţ, iar acesta trebuie plătit fie de administraţia locală, care are şi multe alte probleme de rezolvat de la buget, fie de o firmă privată, cum a fost în acest weekend, care însă trebuie să obţină acei bani din vânzarea mărfurilor, mici, bere etc. Iar la acest capitol, organizatorii şi-au exprimat regretul, deoarece puterea de cumpărare a celor din Târnăveni este foarte redusă, iar o vedetă mai importantă adusă pe scenă nu ar fi putut ridica mai mult comerţul cu această ocazie. Mai pe şleau, nu suntem în stare să bem bere şi să mâncăm mici ca să plătim o vedetă, care nu va veni la Târnăveni să ne vadă cum ne plimbăm printre mese.
Care ar fi soluţiile? Avem nevoie de evenimente care să ne scoată din casă! Chiar şi acest tip de festivaluri ar putea continua în condiţiile în care ar exista suficiente forţe de ordine care să nu permită nici cea mai mică abatere de la civilizaţie şi care să evacueze urgent pe oricine care nu se supune acestor reguli. Una dintre ele fiind poate fi şi aceea de igienă personală, dar trebuie să includă şi apariţia unui număr suficient de toalete cu indicatoare către amplasamentul acestora. Nu ar fi de neglijat ca acest tip de evenimente să conţină şi câte o latură culturală şi sportiv-competiţională.
Ultimul eveniment, Zilele Tineretului, a fost unul privat, organizat în totalitate de o firmă din Cluj. În ţările civilizate, astfel de evenimente sunt organizate aproape săptămânal în toate localităţile, spre exemplu Germania este renumită pentru diversele festivaluri ale berii. Afacerea este foarte clară, organizatorul atrage cu publicul în faţa unei scene, care plăteşte artistul admirat prin intermediul consumaţiei. Totul este însă civilizat, iar uneori în perimetru închis, tocmai pentru a spori încasările şi a controla situaţia. Mai avem până să ajungem la nivelul Germaniei, dar o putem lua ca şi exemplu.
În acest weekend comercianţii locali au cam lipsit din peisaj, deşi se plâng că nu le merge prea bine, iar Primăria nu poate fi făcută mereu răspunzătoare de orice eveniment organizat, care ar trebui să aparţină de fapt privaţilor, direct interesaţi de reuşita care s-ar răsfrânge în buzunarul propriu. Deocamdată o firmă din Cluj a dovedit ca se poate. Aşteptăm iniţiativa locală.