Pensionarii, cea mai pregătită forţă de muncă locală preferă să rămână inactivi

Pensionarii din Târnăveni reprezintă o categoria importantă a populaţiei localităţii, care din păcate este foarte puţin activă. Cu mici excepţii de persoane care au ales să rămână în câmpul muncii şi după pensie, cea mai mare parte a pensionarilor sunt inactivi. De aici rezultă problemele specifice, depresie, boli şi atrofiere atât musculară cât şi psihică. În tot acest timp se caută forţă de muncă pe plan local, iar tinerii nu vor să mai audă de Târnăveni.

Avem astfel o cerere de forţă de muncă, mulţi pensionari fiind gata calificaţi în diverse domenii şi avem şi mii de oameni fără ocupaţie, care se plâng de veniturile mici. O situaţie absurdă, dar cele două categorii reuşesc cu greu să se întâlnească la Târnăveni.

În timp ce în alte ţări persoane de 80 de ani muncesc ca şi chelneri sau bucătari, ori pe specializarea lor, la noi preferă să nu mai facă nimic, deşi le-ar prinde bine un venit suplimentar. În Franţa spre exemplu pensionarii de la căile ferate au revigorat vechi trasee şi au pus în funcţiune trenuri turistice cu care au reuşit să dezvolte întregi zone. Iar exemplele pot continua, în funcţie de pregătirea fiecăruia.

Întrebarea se pune, de ce vor atât de mulţi pensionari să se îngroape alături de oraş stând deoparte, când ar putea duce o viaţă plină de sens în câmpul muncii, ceea ce nu ar trebui să însemne o corvoadă, ci măcar câteva ore de muncă suplimentară pentru nişte bani în plus şi un scop în viaţă.

3 comentarii la „Pensionarii, cea mai pregătită forţă de muncă locală preferă să rămână inactivi

 • 13 noiembrie 2018 la 19:17
  Permalink

  SA VORBIM DE CEI CARE AU PENSII DE 2000-4000 RON PENSIE LA 50 ANI,VA DORI SA MUNCEASCA? NU A MUNCIT FIZIC IN VIATA LUI,VB.DE BUGETARI

 • 13 noiembrie 2018 la 11:37
  Permalink

  Salariile nu mai sunt de 500 de lei. Dar si asa, e o suma pt un pensionar amarat, mai bine sa stea acasa sa zaca? De curiozitate, intreaba cat castiga un ospatar harnic la Tveni cu ciubucuri, te-ai mira sa afli suma finala !

 • 13 noiembrie 2018 la 11:31
  Permalink

  Salut. Iti las si un rasp daca vrei.
  Principala cauza sunt banii/ MOTIVATIA. Pentru 500 ron cred ca nici tu nu te-ai duce 5-6 ore zi/21 zile pe luna la 70 ani
  Dupa ce ca au lucrat 60 ani in campul muncii pe salarii demizerie.. ei abia asteapta pensionarea
  Si plus de asta, ai ajuns sa faci o comparare… Tarnaveni – 400€ salariul net
  Franta -2300€ sau mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.