RecentStiri locale

Pentagonul investește peste 130 milioane dolari la Câmpia Turzii

Departamentul Forțelor Aeriene din cadrul Pentagonului vrea să investească peste 130 milioane dolari în construirea de noi facilități la baza aeriană românească de la Câmpia Turzii, care să sporească capacitatea acesteia de a găzdui în condiții tehnice optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO și care să le permită acestora să reacționeze prompt, în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate din Europa, potrivit unui document oficial al US Department of the Air Force, analizat de Profit.ro.

Investiția, estimată la o valoare totală de 130,5 milioane dolari, este preconizată pentru anul fiscal viitor, 2021 (1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2021), și are nevoie de aprobare din partea Congresului SUA, pentru a fi inclusă în bugetul Pentagonului pe anul respectiv. Planul Forțelor Aeriene americane de la Câmpia Turzii este conceput în sprijinul programului European Deterrence Initiative, de sporire a prezenței militare a SUA în Europa ca reacție la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia în 2014, și ar putea beneficia de finanțare și din partea NATO. Asta după ce un proiect anterior mai restrâns al armatei americane de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, de circa 22 milioane dolari, s-a aflat pe o listă de investiții sacrificate pentru finanțarea zidului dorit de președintele Trump la granița SUA-Mexic.

Contractul de împrejmuire a noului perimetru al bazei, pentru care au fost expropriate peste 370 de hectare de teren, a fost câștigat în ultima parte a anului trecut de firma Socot SA din Târgu Mureș, controlată de antreprenorii Eugen și Ioan Popa, la valoarea de circa 3,36 milioane lei. Lungimea propriu-zisă a împrejmuirii va fi de circa 1,5 hectare.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/exclusiv-pentagonul-investeste-peste-130-milioane-dolari-la-campia-turzii-mapn-proiectul-nu-se-suprapune-cu-cel-romanesc-procese-intentate-de-expropriati-nemultimiti-de-despagubiri-19301267

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *