Pentru al 6-lea an la rând, Târnăveni pe harta Meet and Code prin Atelierul Oraşul Viitorului
În săptămâna 25-29 septembrie 2023 a avut loc la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” evenimentul “Oraşul viitorului”, coordonat de doamna profesor Moraru Mihaela, prin care elevii şi-au dezvoltat abilităţile de programare şi robotică, într-un mediu atractiv, colaborativ şi jucăuş, crescându-le astfel motivaţia pentru studiul disciplinelor tehnice.
Evenimentul a cuprins 2 ateliere de robotică în cadrul cărora elevii pasionaţi au învăţat să programeze plăcuţele Arduino, precum şi diverşi senzori care uşurează viaţa oamenilor într-un viitor oraş SMART. Elevii au învăţat principiile care stau la baza funcţionării semafoarelor, a senzorilor de parcare, sau a sistemelor de securitate.
La aceste activităţi au participat elevi mentori din clasa a XII – a A: Istrate Oana, Stejar Tudor şi Hancu Silviu şi din clasa a X-a A: Buda Mihai, Megheşan Eduard şi Moraru Mălina, care i-au îndrumat pe colegii lor şi i-au asistat la crearea proiectelor. La sfârşitul atelierelor, elevii au colaborat pe echipe, construind un oraş al viitorului în care au utilizat echipamentele, senzorii şi aplicaţiile învăţate, astfel încât să automatizeze cât mai multe facilităţi disponibile cetăţenilor oraşului, uşurându-le astfel viaţa de zi cu zi.
Proiectul a avut ca obiectiv familiarizarea elevilor cu noţiunile de robotică şi programare, într-un mediu colaborativ, astfel încât fiecare participant să-şi aducă aportul şi să contribuie la realizarea oraşului viitorului prin programarea şi automatizarea proceselor care astfel uşurează viaţa viitorilor cetăţeni. De asemenea, prin intermediul acestui proiect ne-am propus să dezvoltăm elevilor şi competenţele de responsabilitate civică, prin semnalarea şi propunerea de soluţii practice la eventualele probleme care pot apărea în viitor într-un oraş.
Impresii ale elevilor participanţi:
Clasa noastră a avut oportunitatea de a participa la atelierul de robotică “Orașul viitorului”, coordonat de doamna prof. Moraru Mihaela. Astfel, am fost introduși în domeniul roboticii, iar, după părerea mea, aceste cunoștințe pe care le-am acumulat în timpul activității ne ajută în adaptarea la normalitățile viitorului. Mi-a plăcut cât de interactiv a fost totul față de alte proiecte la care am luat parte și îmi doresc să particip și anul viitor, pentru a experimenta din nou minunile tehnologiei.
Baciu Oltean Dragoş (clasa a X-a A)
Activitatea “Meet and Code: Oraşul viitorului” a fost un eveniment foarte interesant în care am învăţat multe lucruri noi. M-am bucurat să particip la această activitate coordonată de doamna profesoară Moraru Mihaela, care ne-a arătat principiile de funcţionare ale roboticii, ceea a fost foarte util mai ales pentru colegii care doresc să-şi continue studiile în acest domeniu. Cel mai mult mi-a plăcut să montez ledul pe plăcuţă şi să văd că acesta se aprinde când apăs pe buton. A fost foarte interesant şi m-am simţit extraordinar văzând că pot face asta!
Velţan Nicoleta (clasa a X-a A)
„Oraşul viitorului” m-a ajutat să descopăr mai multe despre programare şi chiar să realizez că îmi place şi aş putea ca în viitor să urmez acest domeniu. Pe lângă partea de programare, mi-a plăcut experienţa de a lucra în echipă cu un partener, amândoi fiind interesaţi de acest domeniu. Este de departe evenimentul meu preferat Meet and Code!
Cerghizan Teona (clasa a X-a A)
Experienţa mea în calitate de mentor în programul „Meet and Code: Oraşul viitorului” a fost extrem de valoroasă, permiţându-mi să contribui activ la dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor tehnice ale colegilor mei. Am avut oportunitatea de a coordona diverse activităţi din cadrul atelierelor de robotică, prin care i-am ajutat pe colegi să înţeleagă universul fascinant al programării şi tehnologiei.
Megheşan Eduard (clasa a X-a A)
Experinţa mea ca mentor pentru „Oraşul viitorului” m-a apropiat şi mai mult de acest domeniu al tehnologiei, pe care îl iubesc de când mă ştiu. Doamna profesoară Moraru Mihaela este o sursă de inspiraţie pentru toţi profesorii care vor să lucreze şi practic la ore, atrăgând astfel elevii spre domeniul viitorului.
Istrate Oana (clasa a XII-a A)
Evenimentul nostru “Oraşul viitorului” a câștigat o finanțare prin programul Meet and Code (https://meet-and-code.org/), susținut la nivel european de Amazon și SAP. În România, programul este coordonat pentru cel de-al 7-lea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week. #meetandcode #codeEU #amazonfutureengineer #SAP4Good