PEPINIERA DE KIWI, O OPORTUNITATE DE AFACERE PENTRU ROMÂNI

De ani de zile, piata de kiwi din Bucuresti este alimentata de livada de la Ostrov, care are avantajul preturilor mai mici decat ale fructelor similare aduse din zonele subtropicale.

Kiwi este o planta exotica aclimatizata intr-o maniera profitabila in Romania.

Recoltarea fructelor kiwi se realizeaza la aproximativ 160 – 180 de zile de la inflorit, cand au atins volumul si greutatea maxima. Din punct de vedere al calendarului, perioada de recoltare este cuprinsa intre 15 octombrie si 15 noiembrie.

Cu cat fructele de kiwi se recolteaza mai tarziu, cu atat durata de pastrare este mai lunga si calitatile organoleptice sunt desavarsite.

Pastrarea se face in atmosfera controlata, un rol deosebit avandu-l mentinerea concentratiei etilenei la valori de 0,5 – 0,6 ppm, a oxigenului la 1% si a bioxidului de carbon la 5%. Temperatura optimala este cuprinsa intre + 2 si -1°C, iar umiditatea relativa intre 92 – 94 %. In aceste conditii, fructele de A. deliciosa si A. chinensis se pastreaza 56 luni, fara pierderi insemnate. Fructele de A. arguta se pot pastreaza doar 3 – 4 luni in conditiile descrise mai sus.

Valorificarea se realizeaza la preturi ridicate, datorita faptului ca fructele sunt mult solicitate si, cu toate ca sunt obtinute in climatul temperat, sunt considerate, in continuare, fructe “exotice”. Fructele se pot consuma proaspete, fiind o sursa inestimabila de vitamina C, fibre, saruri minerale si alte principii active. De asemenea, se pot deshidrata, confia sau prelucra sub forma de dulceata, gem, suc, cidru (Kiwine), compot, lichior etc.

Valoarea alimentara a fructelor de kiwi (valori medii) este ridicata mai ales prin continutul de vitamina C, de peste 140 mg/100 g produs proaspat. Continutul fructelor in apa este de 81,8%, iar in zaharuri de 11,7%, valoarea energetica fiind de 48 kcal. Fructele de actinidia au cel mai mare continut in Fe (3,7 mg/100 g) si unul dintre cele mai mari continuturi in Ca (30 mg/100 g).

Pepiniera de kiwi – o oportunitate de afaceri pentru romani

Deocamdata, in tara nu exista pepiniere specializate care sa produca plante de kiwi. Furnizorul recomandat pentru toate cele trei specii de kiwi este societatea Vitroplant Italia, din localitatea Cesena, Italia. (www.vitroplant.it)

Cercetarea la kiwi se desfasoara la USAMV Bucuresti, Facultatea de Horticultura (ameliorare genetica, tehnologie, inmultire).