Percheziţii în Mureș și în alte 20 de judeţe la sediile unei societăţi de distribuţie de gaze, într-un dosar de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals

Delgaz Grid, compania din grupul E.ON România care gestionează reţeaua de gaze şi electricitate, sprijină investigaţia autorităţilor prin furnizarea rezultatelor unei anchete interne din 2019, potrivit unor informaţii furnizate de companie pentru AGERPRES.

Aceasta după ce, miercuri, peste 200 de poliţişti au percheziţionat sediile companiei din mai multe oraşe.

„La nivelul companiei Delgaz Grid s-a desfăşurat un control privind o situaţie aflată în atenţia organelor de aplicare a legii, referitoare la fluxurile specifice distribuţiei de gaze naturale. Investigaţia autorităţilor este sprijinită de compania noastră şi prin furnizarea rezultatelor unei anchete interne, desfăşurată pe parcursul anului 2019”, spun reprezentanţii companiei.

Aceştia au arătat că pun la dispoziţie anchetatorilor toate documentele necesare.

„În toate situaţiile de acest fel, compania noastră cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, cărora le pune la dispoziţie cu celeritate toate documentele şi informaţiile necesare. Delgaz Grid îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor care îi sunt aplicabile în toate activităţile pe care le desfăşoară”, se mai arată în poziţia companiei energetice.

Sute de poliţişti au participat miercuri la 87 de percheziţii efectuate în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind posibile fapte de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, la sediile unei societăţi de distribuţie de gaze, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Percheziţiile, efectuate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din IPJ Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au avut loc, conform unor surse AGERPRES, la sedii ale Delgaz Grid.

„Astăzi, 18 noiembrie 2020, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează 87 de percheziţii în judeţele Alba (6), Arad (1), Bacău (4), Bihor (1), Bistriţa Năsăud (3), Botoşani (4), Caraş Severin (4), Cluj (7), Harghita (3), Hunedoara (5), Iaşi (6), Maramureş (4), Mureş (15), Neamţ (4), Sălaj (2), Satu Mare (1), Sibiu (6), Suceava (3), Timiş (4), Vaslui (2) şi în municipiul Bucureşti (2), la sediul unei societăţi comerciale care are ca şi obiect principal de activitate distribuţia combustibililor gazoşi, prin conducte, precum şi la punctele de lucru ale acesteia”, se menţionează în comunicatul IPJ.

Potrivit sursei citate, din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018 – 2019, la nivelul unuia dintre centrele de operaţiuni ale societăţii, ar fi fost modificate fişe de defect, raportându-se un număr mai mare de defecte cu pierderi de gaze naturale.

„Astfel, ar fi crescut, în mod artificial, consumul tehnologic la nivelul societăţii, care ar fi fost transmis, lunar, către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi ar fi fost acceptat la stabilirea tarifelor de distribuţie a gazelor naturale, impactul valorii totale fiind de 10,4% . Prin transmiterea acestor date, societatea de distribuţie a gazului ar fi indus în eroare instituţia care reglementează activitatea în acest domeniu, iar acest lucru ar fi condus la stabilirea unor tarife eronate de distribuţie a gazelor naturale”, se susţine în comunicat.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, în acest moment procedural fiind începută urmărirea penală in rem.

La percheziţii au participat 261 de poliţişti din judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui şi Bucureşti. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.