Persoane bănuite de evaziune fiscală, spălare de bani şi camătă


La data de 7 octombrie 2015, 10 persoane au fost reţinute de poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

În data de 17 decembrie 2014, 150 de poliţişti din cadrul I.P.J. Mureş şi al brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Cluj Napoca şi Târgu Mureş au efectuat 54 de percheziţii, pe raza judeţului Mureş, într-un dosar în care se efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Percheziţiile au avut loc, pe raza judeţelor Mureş, Cluj, Harghita şi Sibiu, fiind vizate 33 de puncte de lucru a patru case de schimb valutar, precum şi 22 de locuinţe ale persoanelor bănuite a fi implicate în activitatea infracţională.

Cei în cauză sunt bănuiţi că, începând cu luna noiembrie 2013 – decembrie 2014, ar fi efectuat mai multe schimburi valutare pe care nu le-ar fi înregistrat în contabilitate, fără a evidenţia în casă aceste operaţiuni, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe
profit datorat bugetului de stat.

Din cercetări a reieşit că, persoanele bănuite au achiziţionat, în acelaşi timp, din banii obţinuţi din schimburile valutare efectuate la negru, bunuri mobile şi imobile de valori însemnate, în scopul disimulării originii acestora, prejudiciul cauzat fiind de 200.000 de lei.

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Judeţene de Informaţii Mureş, precum și de sprijinul jandarmilor.