Persoane reţinute pentru fapte de evaziune fiscală și dare de mită

3 tone de furaje, echivalentul a aproape 100.000 de lei, precum şi 1.230 de crotalii au fost ridicate de poliţişti, în urma a 17 percheziţii efectuate joi, 2 iulie, la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu animale.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 3 tone de furaje de provenienţă Polonia, deţinute fără documente justificative, importante sume de bani, respectiv 60.777 de lei, 7.645 de euro, 1.700 de forinţi, 420 de coroane suedeze şi 240 de zloţi. Au mai fost ridicate 1.230 de crotalii şi au fost identificate 918 suine şi bovine, unele dintre acestea nefiind luate în evidenţele medicilor veterinari din circumscripţii.

La sediul unei farmacii veterinare s-au constatat diferenţe între stocurile scriptice şi stocurile faptice de 20.320 lei, iar la inventarierea numerarului din casierie a rezultat o lipsă de numerar în valoare de 7.447 lei.

Poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a şase bărbaţi, dintre care cinci sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, iar un bărbat a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Joi, 2 iulie, au fost efectuate 17 percheziţii, dintre care 14 pe raza judeţului Mureş, două în Teleorman şi una în Arad, la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală, precum şi la sediile societăţilor administrate de acestea.

Astfel, în perioada februarie – iunie 2015, 10 persoane ar fi achiziţionat din spaţiul intracomunitar porcine şi concentrate alimentare pe care ulterior le-ar fi comercializat pe teritoriul României.

În aceeaşi perioadă, persoanele bănuite de fapte de evaziune fiscală ar fi achiziţinat bovine de pe teritoriul României, pe care ulterior le-ar fi comercializat în spaţiul intracomunitar, animalele nefiind luate în evidenţele medicilor veterinari din circumscripţii.

Cei în cauză ar fi desfăşurat activităţile în calitate de persoane fizice, transporturile nefiind însoţite de documente legale de provenienţă sau transport, veniturile obţinute în acest fel nefiind declarate organelor fiscale teritoriale.

Din vânzarea animalelor, persoanele bănuite ar fi obţinut venituri de aproximativ 1.350.000 de lei, prejudiciul estimat pentru perioada cercetată fiind de aproximativ 216.000 de lei.

Activităţile au beneficiat de sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

La acţiune au participat şi jandarmi.