Peste 4 milioane de lei pentru modernizarea Parcului Veza din Blaj. Contractul de finanțare, semnat la ADR Centru

, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare pentru proiectul ”Amenajarea unui spatiu verde in incinta imobilului inscris in CF nr 77100 – Parc Veza Blaj”, a carui valoare totala este de aproape 4,2 milioane lei, pentru modernizarea a circa 9.000 mp si crearea unei zone publice de agrement si recreere in orasul supranumit ”Mica Roma”. Pana la finalul lunii septembrie 2020, in acest municipiu emblematic de pe Valea Tarnavelor vor fi realizate lucrari pentru dotarea zonei intr-o maniera moderna, eco-eficienta si protectiva, accesibila publicului larg.

Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investitii 5.2, care urmareste revitalizarea oraselor, regenerarea si decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbana. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor degradate situate in intravilanul municipiului Blaj, in vederea imbunatatirii mediului urban, revitalizarii orasului, reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului. Municipalitatea considera ca astfel se vor imbunatati si serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri si spatii verzi, de terenuri de joaca si de sport la nivel urban.

Concret, prin acest proiect se vor amenaja 8.848 mp din zona Parcului Veza, in termen de 15 luni de la startul lucrarilor de executie. In urma lucrarilor va creste cu 0,79 ha suprafata zonelor verzi ale Municipiului Blaj, fata de cele 36 ha curente, respectiv de la 17,15 mp zona verde/cap de locuitor la 17,53 mp zona verde/cap de locuitor. Dotarea zonei publice de agrement si recreere din Blaj se va realiza intr-o maniera moderna, eco-eficienta si protectiva, accesibila publicului larg si cu dizabilitati, prin urmatoarele constructii: fantana arteziana, grupuri sanitare, alei, skatepark, mobilier specific pentru parc, spatii verzi complet reamenajate, aparate de iluminat si supraveghere, sistem de irigatii automatizat, racorduri la toate utilitatile necesare. Din punct de vedere functional, trebuie mentionat faptul ca vor fi montate 12 banci, 20 cosuri de gunoi, 6 pergole, 3 cismele, 1 loc de joaca si 10 grupuri sanitare.
Valoarea totala a proiectului ”Amenajarea unui spatiu verde in incinta imobilului inscris in CF nr 77100 – Parc Veza Blaj” este de peste 4,175 milioane lei, din care aproape 4 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR si bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibila a proiectului, adica 882.523,57 euro), diferenta fiind reprezentanta de contributia beneficiarului, Primaria municipiului Blaj, la cheltuielile eligibile si la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioada de aproape 24 luni, pana in data de 30 septembrie 2020. Parcurile, cu infrastructura de agrement si turism reabilitata se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, prezentand facilitati specifice si dotari pentru recreere, sport si joaca. Edilii estimeaza ca numarul de vizite in localitate va creste dupa implementarea acestui proiect.

Pe langa aceasta initiativa, municipalitatea din Blaj mai are depuse spre finantare cereri de alocare de fonduri nerambursabile prin POR 2014-2020 in domeniul investitiilor pentru modernizarea unitatilor de invatamant si extinderea Spitalului Municipal, pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei, proiecte a caror valoare totala depaseste 9 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.