PESTE 4000 DE VIROZE ÎN JUDEŢ, ÎN PRIMA JUMĂTATE A LUNII FEBRUARIE. CUM EVITĂM ÎNBOLNĂVIREA

Medicii din judeţul Mureş au raportat, în perioada 9-15 februarie, 4390 de cazuri de viroze respiratorii, în 53 de cazuri fiind nevoie de internare pentru tratament, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.

În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 1670 de cazuri de pneumonie, fiind necesară internarea pentru 128 dintre ele.

De asemenea, au fost raportate şi două cazuri de gripă. Din fericire, nu a fost nevoie de internare.

La Târnăveni, Spitalul Municipal se află de miercuri în carantină, din cauza numărului crescut de viroze.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă, cu temperaturi foarte scăzute, să asculte sfatul medicilor pentru evitarea îmbolnăvirilor, să nu neglijeze regulile de igienă personală și să respecte un regim de viaţă sănătos. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Virozele respiratorii sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii.

Simptomele şi semnele obişnuite ale virozelor respiratorii sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree (secreţie nazală abundentă), strănutul frecvent, durerea de gât spontana şi/sau la înghiţire, durerea de cap, indispoziţia, oboseala accentuată, rareori subfebrilitatea sau febra moderată.

Cele mai simple măsuri de prevenire a virozelor respiratorii sunt:

– Folosirea judicioasa a tuturor factorilor de calire a organismului (aer, soare, miscare);
– Alimentatia bogata in vitamine si minerale (fructe si legume proaspete);
– Respectarea regulilor de igiena personala: spalarea frecventa a mainilor mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave, folosirea batistelor igienice in caz de tuse sau stranut, suflarea corecta a nasului (alternativ cand pe o nara, cand pe alta iar la copii mici aspirarea secretiilor nazale cu o para de cauciuc);
– Aerisirea frecventa a incaperilor (locuinte, locuri de munca, sali de clasa);
– Evitarea aglomerarilor si a contactului cu persoanele bolnave.

În cazul de aparitiei a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate urmatoarele:

– Izolarea la domiciliu.
– Anuntarea imediata a medicului de familie; cand acesta nu poate fi contactat, persoana se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase.
– Evitarea automedicatiei.