Peste 7 milioane euro pentru reabilitarea a doua unitati de invatamant din Tarnaveni-Mures, in care studiaza mai mult de 1200 de elevi

Mai mult de jumatate din populatia scolara a municipiului Tarnaveni va incepe anul scolar 2023-2024 in cladiri reabilitate si dotate modern, ca urmare a implementarii a doua proiecte finantate cu fonduri europene prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, care asigura derularea unor investitii in valoare totala de peste 7,75 milioane euro. Sumele nerambursabile atrase efectiv prin proiectele „Reabilitare, modernizare si extindere Scoala Gimnaziala ”Traian” Tarnaveni” si ”Reabilitare si modernizare Colegiu Tehnic Tarnaveni” depasesc valoarea de 7,4 milioane euro, fiind pentru prima data in istoria orasului cand se investesc sume atat de importante pentru cresterea calitatii educatiei in acest oras. Aceste doua cereri de finantare sunt contractate in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru imbunatatirea conditiilor din invatamant.

    ”Este pentru prima data cand un municipiu de talia Tarnaveniului obtine un volum atat de mare de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea infrastructurii educationale. Aici nevoia este foarte mare si aceste doua cereri de finantare, cumulate, au un buget total care reprezinta peste 80% din bugetul total de venituri al orasului pe anul 2020. Acesta este rolul fondurilor europene: sa sprijine dezvoltarea si sa aduca un aport semnificativ la cresterea calitatii vietii cetatenilor. Daca edilii nu ar fi pregatit aceste cereri de finantare, orasul nu ar fi avut niciodata resursele necesare sa asigure reabilitarea celor doua scoli, iar elevii ar fi ajuns, in cele din urma, fie sa mearga in alte localitati, fie sa nu mai frecventeze cursurile. Investitiile in domeniul educational in cele sase judete ale regiunii – inclusiv aceste doua proiecte contractate prin Programul REGIO in Tarnaveni – depasesc 650 milioane lei, cumulat, pentru infrastructura scolara de nivel obligatoriu, in scoli gimnaziale sau gradinite, pentru colegiile tehnice si invatamantul profesional, dar si pentru cresterea eficientei energetice in scoli. Concret, noi estimam ca mai mult de 11.000 de elevi vor beneficia de imbunatatirea conditiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene atrase in regiunea noastra”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Finantarea pentru cele doua proiecte este acordata in cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in educatie si formare, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, in conformitate cu apelul de proiecte dedicat invatamantului obligatoriu, pentru Scoala ”Traian” si pentru cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic, inclusiv invatarea pe tot parcursul vietii, pentru Colegiul Tehnic. Obiectivul general al ambelor proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare la un sistem educational performant, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile.

·         Reabilitarea Scolii Traian

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare, modernizare si extindere Scoala Gimnaziala ”Traian” Tarnaveni” sunt alocate prin Operatiunea 10.1B a POR 2014-2020, dedicata cresterii gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat pana in 30 septembrie 2023, valoarea totala cererii de finantare fiind de 20.142.926,44 lei, din care suma nerambursabila reprezinta peste 4,24 milioane euro (19.740.067,91 lei), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile.

Proiectul isi propune modernizarea cladirilor A si C a le scolii gimnaziale si reabilitarea si extinderea cladirii B, concomitent cu asigurarea conditiilor optime de participare la invatamantul obligatoriu pentru 818 elevi. Cele trei cladiri vor beneficia de lucrari de consolidare, lucrari pentru imbunatatirea eficientei energetice, se va elimina igrasia, vor fi refacute finisajele interioare si exterioare, vor fi schimbate toate instalatiile (de apa-canal, termice si de energie electrica), vor fi amenajate rampe de acces pentru persoane cu nevoi speciale si se vor reconstrui sarpantele si invelitoarele. Inclusiv spatiile exterioare vor fi modernizate, fiind creat un nou tip de iluminat exterior, arhitectural pentru fatade si cu nocturna pentru terenul de sport nr. 1. Intreaga scoala va beneficia de un complex sistem de siguranta, antiefractie si antiincendiu.

·         Modernizarea Colegiului Tehnic

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare si modernizare Colegiu Tehnic Tarnaveni” sunt alocate prin Operatiunea 10.2 a POR 2014-2020, dedicata invatamantului profesional, tehnic si invatarii pe tot parcursul vietii. Proiectul fi definitivat pana in 30 noiembrie 2023, valoarea totala cererii de finantare fiind de 17.950.458,41 lei, din care suma nerambursabila reprezinta peste 3,17 milioane euro (14.799.112,56 lei), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile.

In linii generale, proiectul propune investitii de la subsol si pana in podul cladirii de pe str. Republicii, nr 30, inclusiv desfacerea ferestrelor si gurilor de aerisire obturate de la nivelul subsolului, desfacerea si refacerea finisajelor si a tuturor tencuielilor interioare afectate de igrasie. In exterior se urmareste realizarea unor hidroizolatii verticale pe inaltimea fundatiilor si a elevatiei cladirii, in timp ce la fatade se va interveni cu decapare si curatare, iar ornamentele degradate se vor restaura. Practic, fiecare spatiu din cladire va fi modernizat, vor fi schimbate toate instalatiile, iar cele noi vor fi eficientizate din punctul de vedere al consumurilor. Unde este cazul se vor face recompartimentari si unitatea scolara va beneficia de dotari noi, inclusiv in domeniul IT.

5 comentarii la „Peste 7 milioane euro pentru reabilitarea a doua unitati de invatamant din Tarnaveni-Mures, in care studiaza mai mult de 1200 de elevi

 • 20 decembrie 2020 la 23:50
  Permalink

  Sunt curios cine o sa realizeze lucrarile de reabilitare ??
  E vre-o licitatie publica ???

 • 18 decembrie 2020 la 19:40
  Permalink

  În sfârșit cineva a fost interesat, a avut voința și capacitatea să pună în mișcare lucrurile!
  Felicitări și spor la muncă!

 • 18 decembrie 2020 la 11:05
  Permalink

  stati sa vedem lucrarea gata.

 • 18 decembrie 2020 la 9:50
  Permalink

  Felicitari pt ce? Ca fac ceea ce trebuie sa faca in mod normal?

 • 17 decembrie 2020 la 23:08
  Permalink

  Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.