Peste 800 de amenzi vineri

Aproape 800 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, vineri, 17 iulie a.c., în urma activităţilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional. Totodată, au fost constatate şi 19 infracţiuni (judiciare, economico-financiare şi la regimul circulaţiei).
Peste 300 de poliţişti au acţionat, în sistem integrat, suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică pentru asigurarea şi menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi pentru prevenirea faptelor antisociale.
Astfel, poliţiştii de ordine publică, de la rutieră, de investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice au efectuat 91 de acţiuni şi 147 de controale, în cadrul cărora au fost verificate 136 de societăţi comerciale.
Poliţiştii au constatat 19 infracţiuni, fiind cercetate 26 de persoane şi au indisponibilizat bunuri în valoare de 600 de lei.
De asemenea, poliţiştii au aplicat 768 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 178.212 lei şi s-a dispus măsura complementară a confiscării pentru bunuri în valoare de aproape 2.247de lei şi pentru numerar în sumă totală de aproape 700 de lei.
Poliţiştii au intervenit şi au aplicat 95 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, 36 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.
Astfel, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi, în urma cărora au aplicat 585 de sancţiuni, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. dintre care 3 pentru consum de alcool şi 422 pentru încălcarea regimului legal de viteză.
Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 35 de permise de conducere, dintre care 6 pentru alcool şi 2 pentru viteză şi au retras 14 certificate de înmatriculare.

Exemple:

Poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Tg. Mureş au identificat 3 bărbaţi, cu vârstele între 24 şi 31 de ani, domiciliaţi în localităţile Sărăţeni, Chendu şi Corneşti, bănuiţi în cazul unor infracţiuni de furt şi tâlhărie, comise pe raza judeţului Mureş. Prejudiciul cauzat, în valoare de aprox. 23200 de lei, a fost recuperat integral.

În fapt, la data de 19.05.2015, Politia municipiului Tg. Mureş a fost sesizată telefonic de către un pensionar, de 86 de ani, din Tg. Mureş, că a fost victima unei tâlhării.

Din cercetări, a reieşit că, cei 3 bărbaţi au efectuat la locuinţa persoanei vătămate unele lucrări la sistemul de colectare a apei pluviale.

În momentul în care lucrarea a fost finalizată, cei 3 bănuiţi au solicitat bărbatului, de 86 de ani, suma de 11.600 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor.

Având în vedere că persoana vătămată le-a oferit o sumă mai mică, prin ameninţări aceasta a fost constrânsă să le plătească 10.700 de lei.

La data de 18.02.2015, Poliţia municipiului Tg. Mureş a fost sesizată cu privire la faptul că unui bărbat, din Tg. Mureş, i-a fost sustrasă suma de 12.500 lei, din locuinţă.

Persoana vătămată a declarat poliţiştilor că a primit în curtea locuinţei sale, 3 bărbaţi necunoscuţi, care s-au oferit şi au insistat să efectueze lucrări de înlocuire a tablei de pe acoperişul casei sale.

În momentul în care victima a intrat în casă, pentru a achita lucrările, a fost urmat de cei 3 bărbaţi, care i-au sustras din mână întreaga sumă de bani şi la scurt timp au fugit din locuinţă.

Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Sighişoara au identificat un tânăr, de 28 ani, din Sighişoara, pe numele căruia Judecătoria Oradea a emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Tânărul a fost încarcerat la Penitenciarul Tg. Mureş.